SEGRE

TERRORISMO PAÍS VASCO

ETA inicia un procés per posar fi a l’organització abans de l’estiu

Únicament mantindrà tasques com evitar l’“ús malintencionat” de les seues sigles || Delegarà a l’esquerra abertzale la lluita per la independència d’Euskadi

Mural que representa un encaputxat al costat de l’anagrama d’ETA.

Mural que representa un encaputxat al costat de l’anagrama d’ETA.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ETA va sotmetre ahir a debat i votació un document per “tancar el cicle i la funció” de la banda en un procés que espera que estigui conclòs abans de l’estiu, la qual cosa suposaria el final del grup com a tal. Tot i així, la seua militància mantindria l’activitat política per donar impuls al procés independentista basc. En aquest sentit, la banda delegaria en l’esquerra abertzale la lluita pels seus objectius deixant de ser un “agent” a l’escenari polític, encara que mantindria algunes tasques com la d’impedir que les sigles de l’organització tinguin “usos malintencionats”.

El diari Gara va donar a conèixer ahir extractes del text posat a debat, redactat el mes d’abril del 2017, en el qual la banda assenyala que aquesta decisió és “un element necessari per generar noves situacions” a fi d’“enfortir el procés polític” cap a la independència en “tots els àmbits”. El rotatiu va destacar l’alta participació que està generant el debat, el qual s’articula en tres pilars: la contextualització històrica, l’evolució de la banda des del 2009 fins a l’actualitat i una tercera amb propostes polítiques, l’única que serà sotmesa a escrutini en la seua globalitat i que comptarà amb l’opció de votar , no o abstenció. En el supòsit que el text fos aprovat, el “final de cicle i la missió” d’ETA seran anunciades a conèixer públicament.

El text s’estructura en tres punts: la història, l’evolució de la banda i la proposta política

La banda va argumentar la seua dissolució explicant que, si després del desarmament volgués seguir com una organització civil “mantenint algun tipus d’autoritat moral”, les àmplies majories a aconseguir no entendrien el canvi i fins i tot les mateixes sigles podrien suposar un obstacle. Així mateix, van voler recordar que altres organitzacions terroristes que van rebutjar formalitzar el seu final només van provocar “confusió i descapitalització de forma evident, fins a convertir-se en sigles fantasma”. Tot i així, van voler destacar que això no suposa el final de la seua tasca, contribuint en el procés popular i d’independència.

El Parlament basc rebutja els homenatges a presos d’ETA? El Parlament basc va acordar ahir, amb l’abstenció d’EH Bildu, oficialitzar el rebuig de la Cambra als “homenatges públics” a persones que hagin pertangut a ETA que hagin “utilitzat o justificat la violència com a mitjà per aconseguir finalitats polítiques” perquè creuen que aquest tipus d’homenatges són “contraris als drets humans i suposen una revictimització per a les víctimes”.

tracking