SEGRE

PANORAMA

Les negociacions per a la investidura queden encallades pels llocs clau del Govern

ERC demana la secretaria de Comunicació, el portaveu del Govern i la Corporació de Mitjans Audiovisuals || JxCat acusa els republicans de “renunciar” al mandat de l’1-O i amenaça amb eleccions

Carles Puigdemont atenent els mitjans de comunicació des de Brussel·les.

Carles Puigdemont atenent els mitjans de comunicació des de Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

JuntsxCat i ERC van oficialitzar ahir la interrupció de les negociacions per a la investidura, després d’un matí de negociacions en el qual s’havia de definir l’estructura del nou Govern. Segons van informar fonts de tots dos partits, el principal escull va ser la definició de l’estructura que gira entorn de la presidència. Les diferències van portar tant un partit com l’altre a interrompre les converses, encara que tant des de JuntsxCat com des d’ERC confien que es podran reprendre aviat. En aquesta línia, asseguren que es tracta d’“una aturada” per abordar les últimes propostes presentades.

En principi, ERC acceptaria que Carles Puigdemont assumís la presidència d’un Consell de la República que funcionés des de Brussel·les i que JuntsxCat disposés també de la presidència de la Generalitat que, segons va proposar la llista de Puigdemont, recauria en mans de Jordi Sànchez, actualment en presó preventiva.

Puigdemont proposa Junqueras, que a l’estar a la presó passaria a mans de Jordi Turull, de JuntsxCat

El problema es troba que Esquerra Republicana no vol repetir la fórmula de l’anterior Executiu, en el qual la vicepresidència encapçalada per Oriol Junqueras tenia un protagonisme merament econòmic al tenir només adjuntada la conselleria d’Economia.

En aquest sentit, els republicans reclamen una vicepresidència amb més contingut polític, que passaria per incorporar en aquesta àrea controlada per ERC el portaveu del Govern, la secretaria de Comunicació i Difusió, repartida fins ara a parts iguals entre un grup i l’altre, i la Corporació de Mitjans Audiovisuals, agència de la qual depenen directament TV3 i Catalunya Ràdio.

Per la seua part, JuntsxCat hauria proposat que Oriol Junqueras repetís de vicepresident, la qual cosa, al trobar-se també en presó preventiva, faria que el lideratge recaigués en el conseller de Presidència, Jordi Turull, de JuntsxCat. Oriol Junqueras i ERC van mostrar el seu desacord davant d’aquesta proposta i van recordar a JuntsxCat que la decisió d’escollir el vicepresident és únicament seua, de la mateixa manera que la llista de Puigdemont elegeix el candidat per ocupar la presidència.

Fonts procedents de JuntsxCat van acusar durant el matí ERC de “renunciar” al mandat democràtic de l’1 d’octubre i van arribar a assegurar que no descartaven “cap eventualitat”. Es va remarcar d’aquesta forma que les discussions entre els dos grups no només són per la definició de l’estructura del Govern, sinó per la base del mateix procés independentista.

Els familiars van respondre ràpidament que Iceta “no s’havia posat directament en contacte amb cap familiar, cap advocat ni cap conseller sortit de la presó”.

Iceta afirma haver rebut les famílies dels presos i ells ho desmenteixenEls familiars dels líders independentistes empresonats van contradir ahir el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va explicar que s’hi havia reunit però que havia renunciat a l’“exhibicionisme” que practiquen d’altres. “Jo he estat amb familiars dels presos però no he trucat a la premsa”, va explicar el primer secretari, i va afegir que si no s’havia fet una foto amb ells havia estat “per respecte”.

tracking