SEGRE

PANORAMA

El rei esquiva tota al·lusió política en una visita a Barcelona carregada de tensió

Ni Torrent ni Colau van ser a la recepció oficial, encara que sí que van compartir taula amb ell || Centenars de persones el van rebre amb esbroncades i Puigdemont li va demanar que es disculpés pel seu paper després de l’1-O

Ada Colau i Roger Torrent es van asseure gairebé davant de Felip VI i Soraya Sáenz de Santamaría.

Ada Colau i Roger Torrent es van asseure gairebé davant de Felip VI i Soraya Sáenz de Santamaría.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarda de tensió ahir al centre de Barcelona davant de l’arribada del rei Felip VI pel sopar inaugural del Mobile World Congress (MWC) al Palau de la Música. El monarca va arribar envoltat de xiulets, cassolades, llaços grocs i crits de “Llibertat presos polítics” i “Fora el Borbó”. Tot i així, en el seu discurs, va esquivar el clima polític en la que és la seua primera visita a Catalunya des del referèndum de l’1-O.

A banda d’aquesta rebuda al carrer, tampoc van voler rebre’l a l’arribar ni el president del Parlament, Roger Torrent, ni l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, encara que sí que van compartir taula amb ell en el sopar i amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. El Govern central va titllar d’“irresponsable i sectària l’actitud mesquina” dels càrrecs que van plantar el rei.

Per la seua part, Carles Puigdemont va dir que Felip VI serà benvingut quan demani perdó pel seu paper inconstitucional l’octubre passat.

En el seu discurs, fonamentalment en anglès, si bé amb algunes frases en castellà i en català, davant dels 200 comensals, va cridar a mantenir una “ferma” cooperació entre el Govern central, la Generalitat i l’ajuntament de Barcelona “amb objectius clars i en benefici de tots”, perquè aquesta ciutat prolongui la seua història d’“èxit continuat” com a seu de l’MWC. Això sí, ni una paraula a la situació política ni al fet que les autoritats esmentades l’haguessin plantat. A diferència de Torrent, Colau va aplaudir el discurs del monarca i va buscar un moment discret per intercanviar unes paraules abans del sopar, durant el qual també va intervenir des del faristol. En les seues paraules, també en anglès, Colau va voler ressaltar que aquest últim any “no ha sigut fàcil” ni per a Catalunya ni per a Espanya, mentre que va proclamar: “Som una ciutat de pau, compromesos amb la llibertat d’expressió.”

D’altra banda, al carrer, la tensió seguia a l’alça. Centenars de persones van protestar pel centre de Barcelona i on hi va haver càrregues policials. Les protestes es van acabar amb cinc ferits lleus i un detingut, acusat d’agredir un agent.

Manifestacions i cassolades a Lleida i Catalunya contra Felip VI

Els comitès de defensa de la república (CDR) van convocar manifestacions a tot Catalunya, a Lleida davant de la subdelegació del Govern central, i l’ANC i Òmnium van convocar una “gran cassolada” en contra de la presència del rei Felip VI a Barcelona. A Lleida, unes 200 persones van sortir des de la subdelegació del Govern central fins a l’estació de Renfe, on van cridar consignes en contra del monarca i a favor de la república. De fet, la marxa anava encapçalada per una pancarta titulada “La República és dona”. A tot Catalunya, cassoles, xiulets, botzines i objectes diversos van ser presents en molts municipis, on els manifestants van mostrar el seu rebuig al monarca “per haver donat suport a la repressió policial contra votants pacífics de l’1-O”. Els concentrats van lluir llaços i bufandes grocs i molts portaven pancartes reclamant “llibertat presos polítics” juntament amb estelades.

Ada Colau i Roger Torrent es van asseure gairebé davant de Felip VI i Soraya Sáenz de Santamaría.

Ada Colau i Roger Torrent es van asseure gairebé davant de Felip VI i Soraya Sáenz de Santamaría.EFE

Ada Colau i Roger Torrent es van asseure gairebé davant de Felip VI i Soraya Sáenz de Santamaría.

Ada Colau i Roger Torrent es van asseure gairebé davant de Felip VI i Soraya Sáenz de Santamaría.EFE

tracking