SEGRE

PLE DEL PARLAMENT

JxCat: "Posem en marxa avui el projecte republicà per a Catalunya"

Una vista de l'hemicicle del Parlament durant el ple.

JxCat: "Posem en marxa avui el projecte republicà per a Catalunya"Parlament de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El diputat de Junts per Catalunya (JxCat) al Parlament Quim Torra ha proclamat avui que, amb l’aprovació de la proposta de resolució del seu grup "sobre la restitució de les institucions catalanes", es posa en marxa "el projecte republicà per a Catalunya".

En la seua intervenció davant del ple del Parlament per presentar la proposta de resolució -acordada finalment amb la CUP i que compta també amb l’aval d’ERC-, Torra ha acusat a l’Estat d’impulsar una "causa general contra l’independentisme", en la que s’estableix la fórmula "independentista = culpable".

"Ningú no ens farà callar ni abdicar dels principis i les idees", ha advertit Torra, que ha recalcat que "la causa de la llibertat de Catalunya és justa, la causa de la independència de Catalunya és legítima i la causa de la república catalana és honorable".

Per això, "no pensem renunciar ni un mil·límetre a defensar la justícia, la legitimitat i l’honorabilitat d’aquesta causa, al contrari, val la pena continuar lluitant per ella", perquè ens sentim interpel·lats per la ciutadania a continuar", ha afegit.

"Posem en marxa avui el projecte republicà per a Catalunya", ha afirmat Torra per resumir la transcendència de la resolució que avui aprovarà el ple amb els vots de JxCat, ERC i la CUP.

En concret, la resolució avala la legitimitat de Carles Puigdemont com a candidat a ser reelegit president, però evita "reafirmar" la declaració unilateral d’independència aprovada el passat 27 d’octubre, com plantejava la CUP en una de les seues esmenes.

En canvi, sí s’ha inclòs en el text pactat per JxCat i la CUP una referència a l’1-O, ja que s’exigeix el "cessament de les ingerències del Govern de l’Estat" en les instàncies judicials per impedir que es materialitzi la voluntat democràtica "legítimament expressada en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre", al·lusió a què els lletrats del Parlament han expressat les seues reticències.

En la seua intervenció, Torra ha destacat la "formidable mobilització" sobiranista durant el mes d’octubre passat, fins que el 27 d’aquell mes el Parlament "va declarar políticament la independència de Catalunya", la qual cosa va desencadenar una resposta "repressiva" de l’Estat i un "ús pervers de les instàncies judicials" per desencadenar una "persecució ideològica" contra l’independentisme.

tracking