SEGRE

PANORAMA

La CUP rebutja donar suport a Jordi Sànchez i complica la investidura de l’independentisme

L’abstenció dels cupaires pressiona Puigdemont i Comín, els escons dels qual són claus per evitar haver de dependre dels comuns o anar a les urnes || ERC demana diàleg i s’obre a “corregir l’oferta”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell polític de la CUP va rebutjar ahir la proposta de Govern de JxCat i ERC, que considera massa “autonomista”, i els seus quatre diputats s’abstindran en una hipotètica investidura de Jordi Sànchez (JxCat), a la presó.

Segons va indicar en una roda de premsa el diputat de la CUP Vidal Aragonés, el “rebuig” de la proposta obligarà a JxCat i Esquerra a renegociar-la més a fons amb la CUP, perquè encara que l’abstenció supera no la bloqueja matemàticament, a la pràctica la converteix en molt difícil, llevat que els comuns s’abstinguessin, o que els diputats a Brussel·les Carles Puigdemont i Toni Comín renunciessin als seus escons. Però la CUP no demanarà a Puigdemont i Comín que renunciïn a l’acta com a diputats, i tampoc no garantiria al nou Govern el seu suport si aplica un programa estrictament autonòmic i no avança cap a la construcció de la República catalana.

La CUP rebutja la proposta de Govern per considerar-la massa “autonomista”

Aragonés va puntualitzar que no es tracta d’un “no” a la persona de Sànchez, perquè la CUP no ha fet un debat de noms, sinó que perquè la proposta implica “una submissió total a la legalitat espanyola” i “no afronta el sofriment” dels sectors més desfavorits de la societat catalana amb unes polítiques socials enfocades a reduir les desigualtats. “Ni article 155 (intervenció de les institucions de la Generalitat), ni 135 (estabilitat pressupostària), ni autonomisme”, va afirmar, abans d’afegir que “si no avancem, sempre retrocedim”.

Va descartar “el simbolisme” com a eix vertebrador de l’acció política perquè “no serveix per avançar” i va recalcar “polítiques reals”.

Des d’ERC, el seu portaveu Sergi Sabrià va voler aclarir que Sànchez, que és un candidat proposat només per JxCat, comptarà amb el suport dels republicans si el seu nom és acordat per les tres forces independentistes: “Ho veurem perfecte si aquest és el nom finalment acordat a tres bandes.”

ERC, va recalcar Sabrià, “no posarà pegues” a cap candidat amb possibilitats de ser investit i va negar que el seu partit hagi postulat el seu líder, Oriol Junqueras, el nom del qual “en cap cas no ha estat posat sobre la taula”.

Per la seua part, l’edil republicà a Barcelona Alfred Bosch va considerar que “s’haurà de tornar a parlar i veure què demana la CUP, i partint del que demani, tornar a parlar per veure si podem corregir l’oferta perquè tots ens puguem posar d’acord”.

Encara que l’informe es basa en els fets succeïts abans de l’1 d’Octubre, l’informe sí que fa una menció especial a l’actuació de la policia espanyola durant la jornada del referèndum. Segons els experts, la Policia possiblement va infringir dos articles de la Convenció Europea de Drets Humans.

Així mateix, també qüestionen la “proporcionalitat” de les mesures preses pel Tribunal Constitucional

.

Experts en Drets Humans critiquen la postura espanyolaUn grup d’experts en Drets Humans, en el qual hi ha un expresident i una exvicepresidenta del Tribunal Europeu de Drets Humans, han elaborat un informe per investigar si hi ha hagut violació de drets humans en el cas català. Segons les seues conclusions, els experts expressen “preocupació” pel compliment de les disposicions europees i internacionals sobre els Drets Humans a Espanya. Especialment, respecte a la llibertat d’expressió i associació.

tracking