SEGRE

ECONOMIA

Espanya va ser el segon país de la UE amb més alertes de productes perillosos el 2017

El 53 % de les alertes van tenir a veure amb articles procedents de la Xina

Espanya va ser el segon país de la UE amb més alertes de productes perillosos el 2017

Espanya va ser el segon país de la UE amb més alertes de productes perillosos el 2017EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya va ser el segon país que va registrar més alertes (222) per productes perillosos a la Unió Europea (UE) segons l’informe de 2017 del Sistema Europeu d’Alerta Ràpida (RAPEX), que va recollir un total de 2.201 incidències, les 53 % de les quals van tenir a veure amb articles procedents de la Xina.

En el cas d’Espanya, més de la meitat de les alertes (el 53 %) van estar relacionades amb els joguets i el risc més denunciat va ser la possibilitat d’ennuegar-se, present en el 36 % dels productes analitzats.

En el conjunt de la UE els joguets també són el bé més notificat, amb el 29 % de les alertes, seguits amb una més incidència dels vehicles (20 %), la roba (12 %), els aparells elèctrics (6 %) i els articles de cura de nadons (5 %).

Respecte a l’any passat, el RAPEX va registrar un increment del 7,7 % en el nombre d’alertes (van passar de 2.044 a 2.201) i d’un 3,3 % en la quantitat de mesures de seguiment (de 3.824 a 3.952), entre les quals es recull la retirada del producte.

"Les dades demostren que el sistema està funcionant i que les autoritats estan reaccionant davant de les alertes", va assegurar la comissària europea de Consum, Vera Jourová, qui també va lamentar que no hagi descendit el percentatge de denúncies relatives a productes d’origen xinès.

En aquest sentit, la comissària va assegurar que la UE està treballant amb el Govern xinès, amb el que està "discutint sobre casos concrets" i intercanviant "bones pràctiques" per salvaguardar "les estrictes lleis comunitàries" en matèria de consum.

Tanmateix, Jourová va assegurar que el perill" "més important per als consumidors europeus està la venda digital, ja que està "creixent molt ràpid" i presenta risc "especialment en el cas de les importacions de productes des de fora de la UE", ja que aquests "no passen per les tradicionals formes de control".

"Estem parlant amb grans companyies de venda en línia per assolir una sèrie de compromisos concrets abans de final d’any", va assegurar la comissària, amb referència a gegants de la distribució com Amazon, Alibaba, Rakuten, Otto o Ebay.

Jourová també va expressar la seua voluntat que aquestes empreses fossin "proactives" a l’hora de plantejar mesures per millorar la seguretat dels productes que distribueixen, després de la qual cosa va recordar que tota companyia que operi al mercat comunitari "ha d’adaptar-se al seu marc regulatori".

En aquest sentit, la comissària va afegir que el Nou Acord per als Consumidors que la Comissió Europea presentarà el proper mes d’abril millorarà "de forma indirecta" la transparència d’aquestes plataformes".

"La directiva sobre seguretat dels productes va ser bloquejada pel Consell Europeu, però continuem treballant en fórmules per millorar en aquest aspecte", va afegir Jourová.

El RAPEX és un sistema que porta actiu des de 2003 i que busca connectar a les autoritats supervisores dels Estats membres amb les europees perquè, d’aquesta forma, els diferents països puguin intercanviar informació i adoptar mesurades més ràpidament.

Des de la seua posada en marxa, el RAPEX ha registrat 24.446 alertes, que han passat des de les denúncies als motors trucats de Volkswagen fins les bateries del Samsung Galaxy Note 7, passant per l’"estrella" d’aquest any, els "spinners", dispositius de petit mida que giren sobre si mateixos.

"Hem rebut més de deu alertes diferents relacionades amb els 'fidget spinners'", va assegurar Jourová, que va explicar que alguns d’aquests objectes "poden provocar ennuegades".

"Que aquest sistema aconsegueixi evitar que tan sols un nen no sigui hospitalitzat, haurà estat suficient", va concloure la comissària europea.

tracking