SEGRE

POLÍTICA

Estrasburg condemna Espanya per imposar presó per cremar fotos dels Reis

Un dels actes organitzats per la CUP el 12 de desembre.

Un dels actes organitzats per la CUP el 12 de desembre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat avui Espanya per imposar una pena de presó als dos manifestants que van cremar en Girona el 2007 una foto gegant dels reis, que va constituir "una ingerència en la llibertat d’expressió que no va ser proporcionada amb la finalitat perseguida".

Els tribunals espanyols van imposar a Enric Stern i a Jaume Roura una multa de 2.700 euros a cada un per eludir la presó per un delicte d’injúries a la Corona, amb l’advertència que si no l’abonaven s’executaria la condemna a 15 mesos de presó.

Ara, el fallo unànime del tribunal europeu condemna Espanya a indemnitzar els demandants amb la mateixa quantitat que van pagar de multa, a més d’uns altres 9.000 euros en concepte de despeses i honoraris.

La sentència entén que imposar una pena de presó ("la reprovació jurídica més forta d’un acte") per "un delicte comès en l’àmbit del debat polític" és contrari a la llibertat d’expressió.

S’oposa a més a considerar els fets com a discurs de l’odi, ja que aquesta "interpretació massa àmplia de l’excepció" a la llibertat d’expressió "podria fer perillar el pluralisme, la tolerància i l’esperit d’obertura".

Per al Tribunal d’Estrasburg, la protecció de la llibertat d’expressió, recollida a l’article 10 del Conveni Europeu de Drets Humans, exclou el discurs de l’odi, ja sigui per racisme, xenofòbia, antisemitisme o altres formes d’intolerància.

En aquest sentit, el tribunal europeu "no està convençut" que l’acte "pugui ser considerat raonablement com una incitació a l’odi o la violència". Afegeix que, després de la crema de la foto, "no hi va haver conductes violentes ni problemes d’ordre públic".

Així, el fallo considera que el succés "ha de ser interpretat com l’expressió simbòlica d’una insatisfacció i d’una protesta", i no para "menysprear i vilipendiar la persona" del rei.

Afirma la sentència que l’acte va ser una "crítica cap al que el rei representa com a cap i símbol de l’Estat i de les forces que, segons els demandants, havien ocupat Catalunya".

Els demandants, amb el rostre cobert, van calar foc a una fotografia real de gran mida de cap per avall, durant una manifestació convocada sota el lema "300 anys de Borbó. 100 anys de lluita contra l’ocupació espanyola". 

tracking