SEGRE

REGNE UNIT ESPIONATGE

May veu “molt probable” que Moscou enverinés l’espia

Dóna un ultimàtum a Rússia perquè s’expliqui || La cancelleria russa qualifica d’“espectacle circense” les acusacions

Diversos experts van inspeccionar la casa de l’exespia a Salisbury.

Diversos experts van inspeccionar la casa de l’exespia a Salisbury.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va manifestar ahir al Parlament que és “altament probable” que Rússia estigui darrere de l’enverinament del doble espia Serguei Skripal i ho interpretarà com un atac “directe” contra el Regne Unit si confirma les seues sospites. En una dura intervenció al Parlament, la cap de l’Executiu britànic va assegurar que Moscou ha d’oferir una explicació alternativa “creïble” abans de demà dimecres o donarà per fet que el succés respon a un “ús il·legal de la força per part de l’Estat rus contra el Regne Unit”.

Després de reunir-se amb els responsables de les agències de seguretat britànica, May va explicar que Skripal, de 66 anys, i la seua filla, de 33, tots dos en estat crític, van ser exposats a un agent nerviós de naturalesa militar abans de caure inconscients el 4 de març passat.

Experts en toxines van inspeccionar ahir el domicili de l’exespia a Salisbury

Experts de l’Exèrcit britànic han determinat que la substància és del tipus Novitxok, un producte químic que Rússia va fabricar en el passat i que podria tenir la capacitat de continuar produint, segons afirma May.

L’Executiu britànic estudia, amb tot, una segona possibilitat per explicar l’enverinament: que Rússia perdés el control de la perillosa substància i caigués en mans inadequades.

Skripal, antic agent de la intel·ligència militar russa, va ser captat per l’MI6 britànic als anys noranta i va ser condemnat a Rússia el 2004 per haver revelat la identitat de desenes d’altres espies de Moscou. Va ser alliberat el 2010 en un intercanvi d’agents amb els Estats Units i es va refugiar al Regne Unit.

Aquest cas recorda el de l’exagent del KGB Aleksandr Litvinenko, que va morir al Regne Unit el 2006 després d’ingerir te contaminat amb poloni.

La portaveu de la cancelleria russa Maria Zakhàrova va qualificar d’“espectacle circense” les acusacions fetes per Theresa May. Per una altra banda, la Casa Blanca va titllar d’“atrocitat” el cas i va assegurar estar “del costat” del Govern britànic, però va evitar culpar directament Rússia.

tracking