SEGRE

ECONOMIA BALANÇ

"L'impacte del procés al PIB, menor del que es preveia"

El Banc d’Espanya calcula en 31.400 milions la pèrdua de dipòsits || La inversió estrangera baixa el 40% a Catalunya

Imatge de la seu del Banc d’Espanya a Madrid.

Imatge de la seu del Banc d’Espanya a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya ha constatat que l’impacte en el Producte Interior Brut (PIB) espanyol de la situació política a Catalunya és “menys negatiu” del que va pronosticar fa uns mesos. L’entitat ha revisat tres dècimes a l’alça fins al 2,7% la previsió de creixement de l’economia espanyola per a aquest any, segons va fer públic ahir al seu informe de projeccions macroeconòmiques de l’economia espanyola per al període 2018 a 2020.

Al desembre, el Banc d’Espanya va rebaixar la previsió de creixement per al 2018 fins al 2,4% com a conseqüència de “l’augment de la incertesa associada a la situació de Catalunya”.

El Banc d’Espanya apuja al 2,7 per cent la previsió de creixement del PIB estatal per a aquest any

Tres mesos després, l’entitat revisa les prediccions i preveu creixements del 2,7% el 2018, del 2,3% el 2019 i del 2,1% el 2020 (tres, dos i una dècima més, respectivament).

Segons l’entitat, a part del menor impacte de la situació política, la millora és conseqüència “d’una evolució recent més favorable de l’economia espanyola i els seus mercats d’exportació” així com del “to esperat de la política pressupostària més expansiu”.

D’altra banda, Catalunya va ser la comunitat autònoma que més dipòsits va perdre el quart trimestre de l’any passat, que es va iniciar amb la crisi institucional de la regió, fins a sumar una fuga de 31.399 milions d’euros, segons el Banc d’Espanya.

Aquesta pèrdua suposa que va disminuir en un 17% els seus dipòsits en entitats de crèdit, la baixada més significativa que es va produir a tot l’Estat en aquest període. El trimestre anterior, Catalunya havia perdut uns altres 4.931 milions d’euros.

Mentrestant, la inversió productiva estrangera ha caigut amb força a Catalunya, un 39,8%, fins als 3.093 milions d’euros, segons dades del ministeri d’Economia.

En el conjunt de l’Estat, l’import total de la inversió estrangera va assolir l’any passat 36.122 milions d’euros, amb un creixement del 0,7% respecte al 2016, cosa que representa la xifra més alta registrada des del 2008.

tracking