SEGRE

CORRUPCIÓ FRANÇA

Sarkozy, arrestat i interrogat pel finançament libi de la seua campanya

Investiguen si Gaddafi va aportar cinc milions el 2007 || La Policia Judicial pot retenir-lo fins demà, quan l’ha de deixar lliure o entregar davant del jutge

L’expresident de França Nicolas Sarkozy.

L’expresident de França Nicolas Sarkozy.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Judicial de Nanterre, als afores de París, va posar ahir en detenció preventiva l’expresident francès Nicolas Sarkozy perquè declari sobre el presumpte finançament irregular que va rebre del llavors dirigent libi Moammar al-Gaddafi per a la seua campanya de les eleccions presidencials gal·les del 2007.

En aquest sentit, testimonis i documentació apunten que Gaddafi va entregar a Sarkozy un total de 5 milions d’euros. Entre ells, el de l’intermediari francolibanès Ziad Takieddine, que va declarar el 2016 que els pagaments es van produir entre el novembre del 2006 i el gener del 2007, en tres maletins amb bitllets de 200 i 500 euros, i amb la intermediació del llavors ministre de l’Interior i cap de Gabinet de Sarkozy, Claude Guéant. Igualment, el digital Médiapart va donar a conèixer el 2012 un document del Govern libi que confirmava els pagaments a Sarkozy en la carrera electoral del 2012. Precisament, els investigadors han acreditat que a la campanya electoral del líder conservador el 2007 es van fer anar grans quantitats de diners en efectiu.

Sarkozy podria ser retingut per la Policia Judicial fins demà al matí. Llavors, els agents hauran de deixar-lo en llibertat o presentar-lo davant d’un jutge amb vista a la seua eventual imputació.

D’altra banda, les autoritats també van interrogar el seu exministre de l’Interior i ara eurodiputat Brice Hortefeux, encara que no se’l va arrestar i va quedar en llibertat.

L’exmandatari francès va rebre el “ple suport” del seu partit, així com el del cap del grup parlamentari, Christian Jacob, que va insistir a respectar la presumpció d’innocència.

El d’ahir no va ser el primer arrest de Nicolas Sarkozy des que va deixar la presidència de França el 2012. Així, el juliol del 2014 va ser detingut durant 18 hores perquè prestés declaració sobre aquesta mateixa qüestió, acusat de tràfic d’influències i violació del secret d’instrucció. Igualment, va ser processat l’any passat per un delicte de finançament il·legal durant la seua campanya el 2012, en la qual va perdre davant el socialista François Hollande.

tracking