SEGRE

ESNOTICIA

La jutge alemanya adverteix que pot negar l'extradició de Puigdemont

El líder de JxCat demana unitat en el sobiranisme i assumeix que la presó es pot allargar || La decisió germànica sobre el seu futur, difícil que es prengui per Setmana Santa

Gran desplegament ahir de periodistes a les portes de la presó alemanya on està Puigdemont.

Gran desplegament ahir de periodistes a les portes de la presó alemanya on està Puigdemont.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“No hi ha dubte que el contingut de l’ordre europea de detenció [de Carles Puigdemont] inclou indicis que l’extradició de la persona perseguida, després d’avaluació completa de qüestions jurídiques, podria ser inadmissible.” Així ho afirma la interlocutòria del tribunal de primera instància alemany de Neumünster, on Puigdemont va declarar dilluns. De moment, el següent pas està en mans de la Fiscalia, que ha de pronunciar-se i decidir si demana executar l’ordre d’extradició dictada per Espanya. Segons va explicar la fiscal en cap de Schleswig, Wiebke Hoffelner, la decisió que Puigdemont segueixi a la presó de Neumünster no és recurrible. Seguirà així empresonat fins que la Fiscalia General de l’estat federat de Schleswig-Holstein estudiï el cas –amb ajuda de la documentació procedent d’Espanya– i vagi a l’Audiència Territorial per presentar un escrit per executar l’euroordre o, en el seu defecte, argumentar que no es compleixen les condicions per fer aquest pas.

La presentació d’aquest escrit requerirà “uns dies, no setmanes”, va assegurar Hoffelner, que va explicar que el procés es porta a terme “relativament ràpid” i “podria ser abans de Pasqua”, encara que “és difícil de predir”. A la pràctica no seria estrany que no es prengués la decisió per Setmana Santa. Mentre es dilucida el seu futur, Puigdemont demana “la unitat del sobiranisme” des de la presó de Neumünster, segons va explicar el seu advocat, Jaume Alonso-Cuevillas, després de visitar-lo per primera vegada a la presó. És conscient, va agregar el lletrat, que el seu estat de “privació de llibertat” pot “prolongar-se mentre la justícia alemanya examina l’ordre de detenció i entrega cursada per Espanya amb els càrrecs de rebel·lió i malversació de fons”, la qual cosa va provocar la detenció aquest diumenge poc després d’entrar en territori alemany des de Dinamarca. “Confiem en la justícia europea i en l’alemanya”, va manifestar Alonso-Cuevillas en una breu compareixença davant els mitjans després d’entrevistar-se amb Puigdemont durant unes dos hores. “Ha estat un xut d’eufòria veure’l” així, amb “tanta determinació i coratge”, va explicar l’advocat després d’assegurar que Puigdemont està “en perfecta forma anímica” i “en excel·lents condicions físiques”. Amb tot, abans de visitar-lo, no va descartar que el cas de la possible extradició arribi fins i tot al Tribunal Constitucional germànic.

La policia alemanya va avisar la danesa que Puigdemont era al territori però diu que no va poder detenir-lo

Per una altra banda, ahir va empitjorar la polèmica davant del fet de per què no es va detenir Puigdemont quan viatjava per Dinamarca. La policia alemanya va avisar la danesa del pas de Puigdemont pel país nòrdic per carretera, però la de Dinamarca assegura que quan va conèixer totes les dades del vehicle, ja havia passat a Alemanya, el que es considera el pitjor país de la UE per a Puigdemont en cas de ser detingut.

Fiscalia investiga els acompanyants del cotxe La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha incoat diligències d’investigació en relació amb les quatre persones que acompanyaven Carles Puigdemont quan diumenge va ser detingut a Alemanya, per veure si els pot imputar delicte d’encobriment.  Ahir, la Policia Nacional va presentar una denúncia davant de la Fiscalia contra dos agents dels Mossos d’Esquadra fora de servei, Xabier Goicoechea Fernández i Carlos de Pedro López, que viatjaven amb el líder de JxCat després que la Comissaria General d’Informació els hagués obert hores abans una investigació. Tots dos haurien estat els conductors que van anar alternant durant el viatge. Per la seua banda, els Mossos d’Esquadra han obert una investigació interna sobre aquests dos agents, un d’ells (Xabier Goicoechea) enquadrat en el departament d’Escortes. Al cotxe viatjaven també en el moment de la detenció l’empresari Josep Maria Matamala, amic íntim de Puigdemont i que, entre altres coses, va ser l’encarregat de llogar l’habitatge de Waterloo, i Josep Lluís Alay, professor d’història contemporània del Tibet i Mongòlia a la Universitat de Barcelona (UB) i Comissionat de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona.

Gran desplegament ahir de periodistes a les portes de la presó alemanya on està Puigdemont.

Gran desplegament ahir de periodistes a les portes de la presó alemanya on està Puigdemont.SEGRE

tracking