SEGRE

ESNOTICIA

El jutge escocès deixa en llibertat Ponsatí però sense passaport

La consellera cessada declara després d’entregar-se de forma voluntària || El pròxim 18 d’abril, judici d’extradició

Clara Ponsatí i el seu advocat, Aamer Anwar, ahir després de sortir del jutjat a Edimburg.

Clara Ponsatí i el seu advocat, Aamer Anwar, ahir després de sortir del jutjat a Edimburg.REUTERS/RUSSELL CHEYNE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera cessada Clara Ponsatí va ser posada en llibertat ahir amb mesures cautelars després de declarar davant d’un jutge d’Edimburg per l’euroordre de detenció emesa pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Segons va confirmar un portaveu de la Fiscalia d’Escòcia, Ponsatí es va oposar a l’extradició i va ser posada en llibertat però amb la retirada del passaport fins al pròxim 18 d’abril, quan se celebri el judici d’extradició. Abans, el dia 12, hi haurà una vista prèvia.

La declaració davant del jutge es va produir després que Ponsatí s’entregués a primera hora del matí de forma voluntària en una comissaria, segons va anunciar el seu advocat, Aamer Anwar. Cap a dos quarts de cinc de la tarda, la consellera cessada va sortir dels jutjats al costat del seu lletrat. Un grup de persones es van concentrar a la sortida del tribunal per donar-li suport amb crits de “no estàs sola” o “ets la nostra consellera”. “Clara està satisfeta que les cautelars hagin estat concedides pels tribunals escocesos i agraïda pel respecte i la dignitat oferts per la policia escocesa”, va apuntar Anwar. L’advocat va dir també que la seua clienta no reconeix els delictes que li atribueix el Suprem de rebel·lió i malversació de fons públics. Segons va explicar Anwar, Ponsatí creu que els catalans “intentaven expressar el dret democràtic de decidir el seu destí” i els únics “responsables” de la violència són les forces policials espanyoles que van intentar aturar el referèndum. Mentre no es decideixi sobre l’extradició, l’exconsellera d’Ensenyament no podrà sortir del Regne Unit, on continua fent classes a la universitat escocesa de Saint Andrews. Segons el seu advocat, el procés pot durar mesos. Al matí, Ponsatí havia iniciat una campanya de micromecenatge per finançar la seua defensa i que ja havia recaptat més de 190.000 euros.

Intel·lectuals europeus, per la llibertat dels presos

“Nosaltres, ciutadans d’Europa, demanem la llibertat immediata dels catalans empresonats per les seues conviccions polítiques” és el missatge que traslladen quatre reconeguts escriptors en un article publicat ahir al diari Le Monde. Els italians Roberto Saviano i Erri de Luca i els francesos Daniel Pennac i Jean-Marie Laclavetine comparteixen tribuna i denuncien que els polítics entre reixes estan acusats de rebel·lió i sedició, i s’enfronten a penes de trenta anys de presó. “Ells, no obstant, no tenien ni una sola pedra a la mà”, defensen. En aquest sentit, els autors de l’article demanen que es retiri l’acusació”, que consideren greu i desmesurada, i se’ls deixi en llibertat.

tracking