SEGRE

POLÍTICA PRESSUPOSTOS

El PNB adverteix a Rajoy que ha de buscar suports per als comptes “en altres calders”

Avisa que les “amenaces” als pressupostos bascos no afavoreixen les negociacions per aprovar els PGE || El partit d’Urkullu, no obstant, deixa oberta una escletxa a l’acord, perquè no vol eleccions

PNB: Amb les institucions catalanes dissoltes, impossible pactar amb Rajoy

PNB: Amb les institucions catalanes dissoltes, impossible pactar amb RajoyEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta del PNB a Bizkaia, Itxaso Atutxa, va instar dijous el Partit Popular a buscar els suports que necessiten per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) “en altres calders” i li va suggerir que miri cap al PSOE, al qual acusa de ser el seu còmplice en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. També va fer referència a l’“amenaça” d’un possible recurs de l’Executiu de Mariano Rajoy als Comptes Bascos per la inclusió de l’1,5% de pujada als funcionaris. Atutxa va assegurar que no veu en l’actitud del Govern central ni encert ni virtualitat i va recomanar al Govern de Rajoy centrar-se a aconseguir els “vots al Congrés a Madrid per tirar endavant els PGE”.

Atutxa va advertir que l’augment del sou dels funcionaris “és competència exclusiva” del Govern Basc i va explicar que l’Executiu central “ha volgut utilitzar” aquest fet “com una amenaça o no”. En el mateix sentit es va expressar el lehendakari, Iñigo Urkullu, que dimecres va dir als mitjans que “no té cap sentit” recórrer la llei de pressupostos d’Euskadi. Urkullu va assegurar que li “crida l’atenció” que, en un context en el qual s’han de solucionar problemes, el Govern de Rajoy es dediqui a llançar aquesta “amenaça”.

Els nacionalistes bascos conviden el PP a buscar vots a les files del PSOE, que ja els van ajudar amb el 155

La formació taronja aposta per relacionar els salaris a la millora de la productivitat

Tot i així, el PNB no ha tancat totalment la porta a aprovar els PGE. Atutxa va incidir que els pressupostos “acaben de passar” pel Consell de Ministres, per la qual cosa “queda tramitació parlamentària per fer”, encara que va assegurar que “hauran de posar molt esforç”. La dirigent jeltzale va reconèixer que unes possibles eleccions generals són un escenari que “no agrada a ningú” o “almenys, no al PNB”. D’altra banda, Atutxa va recordar que els seus cinc vots al Congrés no seran suficients per garantir l’estabilitat a Espanya, i va instar el Govern central a buscar solucions.

Madrid

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va assenyalar dijous la importància que l’empresa privada apugi els salaris, però va remarcar que vincular aquest increment a l’Índex de Preus de consum (IPC) és un model “antiquat”. Per aquest motiu, va proposar relacionar-lo amb l’increment de la productivitat o establir com a indicador una combinació dels dos factors. També va explicar que, si el Producte Interior Brut segueix creixent al ritme actual, el partit demanarà la rebaixa de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF).

Segons el parer del secretari general, la resistència dels empresaris no es deu tant a apujar els salaris sinó a la fórmula “antiquada” que preveu que aquest increment depengui de l’IPC. “L’empresa podrà pagar els salaris depenent dels resultats” i no del que augmenti el cost de vida, va explicar Villegas i va proposar una nova reforma laboral i millorar el sistema productiu. El secretari general va explicar que Espanya té un problema amb els salaris, que són “molt baixos”, i va proposar augmentar-los mitjançant una nova reforma que combati la temporalitat i la precarietat. També va considerar que “millorar el sistema productiu” perquè es generi més riquesa és una via preferible a “apujar els sous per Reial Decret”. D’altra banda, Villegas va apuntar a ampliar a les classes mitjanes la rebaixa de l’IRPF el 2019 i va recordar que el partit ja n’ha pactat amb el Govern central una altra per a les rendes més baixes per al 2018. El projecte de comptes públics per aquest any contempla reduir el mínim exempt d’aquest impost. En aquest sentit, pujarà de 12.000 a 14.000 euros a l’any per a tots els contribuents, i una rebaixa addicional per als que perceben entre 14.000 i 17.000.

tracking