SEGRE

PRÒXIM ORIENT VIOLÈNCIA

L’ONU demana a Israel que utilitzi “força letal” només com a últim recurs a la Franja de Gaza

Demana investigar la mort de setze palestins a la Gran Marxa del Retorn, que acabarà el 15 de maig || Israel adverteix l’Autoritat Palestina d’intervencions directes si continuen els disturbis

Imatge del funeral d’un dels palestins que van morir a les protestes protagonitzades a la frontera entre Gaza i Israel divendres.

Imatge del funeral d’un dels palestins que van morir a les protestes protagonitzades a la frontera entre Gaza i Israel divendres.MOHAMMED SABER/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, va fer ahir una crida perquè es porti a terme una investigació independent sobre la mort divendres de setze palestins durant enfrontaments entre manifestants i les forces israelianes a la Franja de Gaza, on més de 1.400 civils van resultar ferits, després que les forces de seguretat israelianes comencessin a atacar els participants d’una de les manifestacions més multitudinàries en els últims anys, convocada al llarg de la frontera entre la Franja de Gaza i Israel. “El secretari general també ha demanat als actors involucrats que s’abstinguin de portar a terme qualsevol tipus d’acte que podria causar més morts, en particular mesures que puguin posar en perill civils”, va informar el portaveu de Guterres, Farhan Haq. Un alt càrrec de les Nacions Unides va declarar davant del Consell de Seguretat que la situació a Gaza “pot deteriorar-se encara més en els pròxims dies” i va fer una crida perquè els civils, en especial els menors, no es converteixin en el blanc dels atacs militars a la zona. Un responsable polític de l’ONU, Tayé-Brook Zerihoun, va demanar a Israel que només utilitzi la “força letal” com a últim recurs. Per la seua banda, el ministre palestí d’Exteriors, Riad Maliki, va acusar els Estats Units d’obstruir qualsevol intent del Consell de Seguretat de l’ONU per condemnar la intervenció israeliana que es va convertir en un bany de sang. Ahir, fonts mèdiques palestines van informar que almenys tretze joves de Gaza van resultar ferits per trets de les forces israelianes durant un conat de nous enfrontaments a la frontera entre Israel i la Franja de Gaza.

Els manifestants havien elegit el 30 de març com a arrancada perquè és el Dia de la Terra, en què es recorda els sis ciutadans àrabs d’Israel abatuts durant una sèrie de manifestacions contra la confiscació de terreny l’any 1976. A més, els manifestants, organitzats per Hamas, van muntar grans tendes de campanya durant aquesta setmana a uns set-cents metres de la frontera per a la Gran Marxa del Retorn, per mantenir la presència de centenars de persones fins al 15 de maig, commemoració de la Nakba (Catàstrofe), que marca l’inici de la despossessió i exili palestí després de la creació de l’Estat d’Israel, l’any 1948.

El líder del braç polític de Hamas, Ismail Haniye, va ressaltar que “la marxa demostra que no hi ha alternativa per a Palestina i per al dret al retorn”. Per la seua banda, l’Exèrcit israelià va advertir que podria executar una operació militar a la Franja de Gaza si continuen les manifestacions i els disturbis a la frontera amb l’enclavament palestí. Així ho va fer saber el portaveu militar israelià, general Ronen Manelis, després de la violenta jornada de divendres. “L’Estat d’Israel no pot i no permetrà que això continuï”, va declarar Manelis, abans d’agregar que “ens veurem obligats a respondre dins de la Franja de Gaza”, segons les declaracions recollides per l’agència oficial de notícies Xinhua.

Després que el president de Palestina, Mahmud Abbas, cridés a una jornada de dol i vaga tant a Cisjordània com a Gaza, els territoris palestins van començar la jornada silenciosament, amb els comerços i institucions tancats, en contrast amb la violenta jornada de divendres a la frontera de Gaza.

A la tarda, milers de persones van anar a Gaza als funerals dels palestins morts en xocs amb soldats israelians.

Imatge del funeral d’un dels palestins que van morir a les protestes protagonitzades a la frontera entre Gaza i Israel divendres.

Imatge del funeral d’un dels palestins que van morir a les protestes protagonitzades a la frontera entre Gaza i Israel divendres.MOHAMMED SABER/EFE

tracking