SEGRE

REGNE UNIT CONFLICTE DIPLOMÀTIC

Moscou insinua que Londres està darrere de l’atac químic a l’exespia

Denuncia un escorcoll il·legal d’un avió d’Aeroflot que es va portar a terme al Regne Unit || La filla de Skripal, enverinada amb el seu pare, “millora amb rapidesa”

Diversos funcionaris nord-americans embalen material del consolat a Sant Petersburg (Rússia).

Diversos funcionaris nord-americans embalen material del consolat a Sant Petersburg (Rússia).ANATOLY MALTSEV/EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Afers Estrangers rus va insinuar ahir que els serveis secrets britànics podrien estar implicats en l’enverinament amb Novichok, una substància neurotòxica, de l’exespia rus Serguei Skripal i la seua filla Iúlia el passat 4 de març a Salisbury a causa de l’“ocultació de dades sobre l’incident”. “Encara no hi ha informació sobre aquest cas. Les úniques dades que vam rebre ahir del Regne Unit són sobre la millora de l’estat de Iúlia Skripal. Per això és difícil parlar d’implicació directa del Regne Unit i de persones oficials en aquesta història, però sí que hi ha sospites”, va afirmar la portaveu del ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova. Segons Zakhàrova, “quan s’oculta la informació i no es revelen els detalls del que ha succeït, fa pensar que hi podrien estar implicats, en particular, els serveis especials britànics”. El Regne Unit responsabilitza Rússia de l’enverinament de Skripal per la utilització d’una substància neurotòxica fabricada a l’època de la Unió Soviètica, però Moscou nega qualsevol implicació.

En qualsevol cas, l’incident ha provocat una crisi diplomàtica i l’expulsió de diplomàtics russos de vint-i-nou països i la resposta simètrica per part de Moscou. Així mateix, l’ambaixada russa a Londres va acusar el Regne Unit de “provocació” per l’escorcoll d’un avió d’Aeroflot que havia aterrat divendres a l’aeroport de Heathrow i que relaciona amb el cas de Skripal.

El ministre britànic de Seguretat, Ben Wallace, va assegurar que l’escorcoll de l’avió rus va ser una inspecció purament rutinària i no està relacionada amb l’actual tensió diplomàtica entre Londres i Moscou. “Segons la guàrdia duanera, la inspecció d’avions és un acte de rutina que busca protegir aquest país de l’amenaça del crim organitzat i d’aquells que intenten portar al país substàncies nocives com drogues o armes de foc”, va explicar el ministre.

Per la seua banda, la filla de l’exespia rus, enverinada al costat del seu pare, “millora amb rapidesa i la seua condició ja no és crítica”, sinó “estable”, segons va confirmar una portaveu sanitària britànica.

tracking