SEGRE

PANORAMA

Puigdemont: "No claudicaré"

Manté que no es rendirà malgrat l’ofensiva estatal contra l’independentisme || Quan es compleixen 155 dies de l’aplicació de l’article 155 i cent des de les eleccions celebrades al desembre

Puigdemont, traslladat al centre penitenciari alemany de Neumünster

Puigdemont, traslladat al centre penitenciari alemany de NeumünsterEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va llançar ahir una advertència a través de Twitter respecte al seu futur polític: “No claudicaré, no renunciaré, no em retiraré davant de l’actuació il·legítima dels que han perdut a les urnes ni davant de l’arbitrarietat.” Al primer tuit difós des que va cedir el control dels seus perfils a les xarxes socials al trobar-se reclòs al centre penitenciari de Neumünster, Puigdemont va donar a entendre que no forma part dels seus plans fer un pas enrere en la primera línia de la política.

“Que tothom ho tingui clar: no claudicaré, no renunciaré, no em retiraré davant de l’actuació il·legítima dels que han perdut a les urnes ni davant de l’arbitrarietat dels que estan disposats a pagar el preu d’abandonar l’Estat de dret i la justícia per la unitat de la pàtria”, va recalcar. Quan ahir es van complir 155 dies de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya i cent de les eleccions del 21 de desembre, la nova presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va assegurar que la “situació de bloqueig” afavoreix Catalunya i perjudica l’Estat perquè el PNB sosté que no negociarà els Pressupostos Generals mentre es mantingui aquest article de la Carta Magna espanyola.

L’ANC ha convocat una manifestació per avui davant la Porta de Brandenburg a Berlín

En una entrevista al diari Ara, Paluzie va remarcar que la millor opció a la presidència de la Generalitat és la candidatura de Puigdemont, encara que pugui suposar més empresonaments. A més, segons ella, s’ha comès un error intentant investir Jordi Turull perquè “ha començat a córrer el rellotge”, i Jordi Sànchez no és una bona opció perquè, segons el seu parer, es dóna temps al jutge per suspendre com a diputat Puigdemont.

En una altra entrevista, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va afirmar que “els partits independentistes no volen que acabi el 155 perquè ara mateix no volen governar dins de la llei”. Va assegurar que els partits independentistes no volen “enfrontar-se a la realitat” ni a assumptes com llistes d’espera, deute o barracons escolars.

Per la seua banda, la diputada de Ciutadans al Parlament Lorena Roldán va urgir el president del Parlament, Roger Torrent, a proposar un “candidat viable” a la investidura i va recalcar que el mateix Puigdemont “sap que no torna a ser el president de la Generalitat”. Va assenyalar que també Junts per Catalunya i la resta de formacions independentistes “saben” que no poden investir ni Puigdemont ni Sànchez ni Turull.

Al seu torn, el secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, va apuntar que si els partits independentistes no proposen un candidat de consens, la sortida que té Catalunya passa per noves eleccions. “Ningú les vol ni les volem, però hi ha poques solucions”, va assenyalar Ábalos. Així mateix, va lamentar que la victòria “pírrica” de Ciutadans no permet cap altre context a Catalunya després dels resultats del 21 de desembre.

El diputat de Junts per Catalunya i secretari de la Mesa del Parlament Eusebi Campdepadrós va visitar ahir els presos a Estremera i va assegurar que no permetran que “el seu compromís i sacrifici, juntament amb els de l’exili, caigui en l’oblit”. Al seu compte personal de Twitter va explicar que va veure els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Raül Romeva. “Enmig del no-res de la infàmia he vist cinc homes bons, dignes i sobretot valents”, va explicar Campdepadrós a internet.

berlín

La Fiscalia alemanya confia a prendre dimarts una primera decisió sobre la petició d’extradició a Espanya de Carles Puigdemont. El vicefiscal general de Schleswig-Holstein, Ralph Döpper, va explicar que aquest organisme segueix estudiant l’ordre de detenció i entrega emesa per Espanya, que reclama Carles Puigdemont pels delictes de rebel·lió i malversació de fons públics. Previsiblement dimarts –demà dilluns és festiu a Alemanya– informarà de si demana la tramitació de l’extradició a l’Audiència de Schleswig, a les mans de la qual hi haurà la decisió definitiva.

Segons assenyalen fonts jurídiques, quan presenti l’escrit a l’Audiència, si demana l’extradició s’obre també la possibilitat de determinar que el dirigent independentista surti de la presó i s’estigui en llibertat vigilada mentre es tramita el cas.

Puigdemont està a punt de complir una setmana a la presó de Neumünster, on va ser reclòs al ser detingut diumenge passat en una àrea de servei d’una autopista alemanya poc després de travessar la frontera danesa. El tribunal de primera instància d’aquesta localitat, situada a uns setanta quilòmetres d’Hamburg, va decidir que el polític havia de quedar-se a la presó mentre s’estudiava el cas ja que considerava que existia risc de fuga.

Els advocats que Puigdemont ha contractat a Alemanya, el penalista Wolfgang Schomburg i el seu fill Sören, han mostrat la seua confiança en la justícia alemanya i, en última instància, en el Govern d’Angela Merkel, al qual han demanat que no autoritzi l’extradició si la decideix l’Audiència de Schleswig. No obstant, segons fonts citades pel setmanari germànic Der Spiegel, l’Executiu no té intenció de plantejar un veto i rebutja una intromissió política en el cas.

L’ANC ha convocat per avui una manifestació per protestar per la detenció a Berlín, davant de l’emblemàtica Porta de Brandenburg.

tracking