SEGRE

TRIBUNALS ESTAFA

El fiscal qualifica Fórum Filatélico com “el frau més gran de la història”

A Lleida hi ha prop de 2.000 afectats

Protesta d’afectats en una imatge d’arxiu.

Protesta d’afectats en una imatge d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fiscal Juan Pavía va qualificar ahir, durant la lectura de l’informe final de conclusions sobre la presumpta estafa de Fórum Filatélico, de ser el protagonista del “frau més gran de la història d’Espanya”. Després de gairebé dotze anys des de la intervenció judicial de Fórum Filatélico, el maig del 2006, i després de set mesos de judici, Pavia va demanar 19 anys de presó per a l’expresident de l’entitat, Francisco Briones, i 11 anys per a quatre dels seus exconsellers, per un delicte d’estafa amb insolvència punible, falsejament dels comptes anuals i blanqueig de capitals.

A Fórum Filatélico se l’acusa de crear una estafa piramidal. L’organització assignava per contracte segells als inversors, als quals s’anaven pagant interessos en funció de la revalorització d’aquests.

Pagaven els interessos de revaloritzacions falses amb la inscripció dels nous inversors, segons el fiscal

La fiscalia creu, en canvi, que el que en realitat feia era abonar aquests pagaments amb les aportacions d’altres clients dins d’un esquema piramidal, per la qual cosa obligava a captar constantment nous inversors. Tal com assenyala la Fiscalia Anticorrupció, Fórum no tenia el patrimoni necessari per tornar les aportacions dels seus inversors. Això es devia que l’actiu més gran era una filatèlia lliurement valorada i amb preus que s’incrementaven sistemàticament cada trimestre. La major part dels fons es destinava a alimentar la mateixa “maquinària piramidal” i a pagar les “abundants retribucions” rebudes pels seus administradors i directius. La resta es destinava a una xarxa de societats estrangeres que operaven com a proveïdores de segells i que era utilitzada com a suport per poder blanquejar els diners.

A Lleida, l’empresa Afinsa, relacionada amb Fórum, va deixar prop de 2.000 afectats per l’estafa piramidal.

tracking