SEGRE

PANORAMA

Puigdemont recupera Sànchez com a candidat i Turull hi renuncia

El líder de JxCat delega per primera vegada el seu vot en una sessió parlamentària || Tomben la petició de Ciutadans de fer comparèixer Roger Torrent

Puigdemont demana exigir a l'Estat que atengui l'ONU i avali investir a Sànchez

Puigdemont demana exigir a l'Estat que atengui l'ONU i avali investir a SànchezEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont va proposar ahir en una carta enviada des de la presó de Neumünster, a Alemanya, tornar a presentar Jordi Sànchez com a candidat a la presidència de la Generaliat. Poc després s’hi va sumar Jordi Turull i va informar que renunciava a ser presidenciable. JxCat va anunciar formalment poc després la seua intenció de presentar Sànchez, encara que va matisar que no renuncien a investir Puigdemont en un altre moment. Tot això va ocórrer hores abans de la decisió de la justícia alemanya de deixar-lo lliure sota fiança. El grup va expressar que la resolució del Comitè de Drets Humans de Nacions Unides, que va establir mesures cautelars per garantir els drets polítics de Sànchez, és una “oportunitat excepcional” per provar d’investir-lo. Marc Solsona, diputat de JxCat per Lleida i alcalde de Mollerussa, va carregar contra el Govern central per exigir l’aplicació de les normes només quan li interessa i va demanar “respecte pels drets dels diputats”. En un altre ordre de coses, el Parlament va celebrar ahir el primer ple en el qual Carles Puigdemont va poder votar de forma delegada, a través d’Elsa Artadi. Aquesta votació havia de decidir sobre la proposta de resolució presentada per Ciutadans, en la qual sol·licitaven la compareixença del president del Parlament, Roger Torrent, perquè donés explicacions sobre la seua gestió al capdavant de la Cambra catalana.

La proposta va ser rebutjada amb 94 vots en contra, amb els vots en contra de JxCat, ERC, CUP, CatECP i PSC. Tan sols va rebre els vots a favor de Ciutadans i el PP. El vot delegat de Puigdemont va generar una forta polèmica arran que, a diferència dels altres diputats empresonats, el líder de JxCat no ha comparegut davant del Tribunal Suprem. En aquest sentit, els lletrats del Parlament van alertar que aquest fet podria contravenir la interlocutòria del Tribunal Constitucional (TC) del 27 de gener que va establir que “els membres de la Cambra sobre qui pesi una ordre judicial de cerca i captura i ingrés a la presó no podran delegar el vot en altres parlamentaris”. Els grups del PP, Ciutadans i PSC van anunciar la possibilitat de presentar un recurs d’empara davant del TC a l’entendre que s’ha vulnerat el dictat constitucional.

tracking