SEGRE

ESNOTICIA

La investidura segueix apuntant a Sànchez

JxCAT assegura que l’elecció de l’expresident de l’ANC “està lligada” amb ERC i la CUP || Però Riera nega l’acord i insisteix que el seu candidat és Carles Puigdemont, que “és més fort que mai”

Protesta de funcionaris a favor de l’alliberament dels “presos polítics”, ahir a l’Eix Comercial.

Protesta de funcionaris a favor de l’alliberament dels “presos polítics”, ahir a l’Eix Comercial.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió de la justícia alemanya de deixar en llibertat sota fiança Carles Puigdemont no canvia de moment els plans d’investidura del nou president de la Generalitat, que segueix apuntant al número dos de les llistes de JunstsxCatalunya, Jordi Sànchez, en presó des de l’octubre passat. En aquest sentit, la portaveu de JxCat al Parlament, Elsa Artadi, va assegurar ahir que la investidura de l’expresident de l’ANC està acordada amb ERC i la CUP, a l’afirmar que “ho tenim lligat entre tres”. “No tenim cap dubte que passarem. Potser no en primera votació, però segurament en segona”, va dir en una entrevista a TV3 en la qual va demanar veure si l’exconseller de Salut i diputat d’ERC, Toni Comín, podrà delegar el seu vot des de Bèlgica.

I és que el vot de Comín és imprescindible perquè qualsevol candidat independentista pugui ser investit si no compta amb l’aval de la CUP, ja que JxCat té 34 diputats i ERC 32, dos menys que la majoria absoluta de 68. “La decisió és a tres i és investir en segona ronda”, va insistir Artadi, cosa que significaria que la CUP tornaria a abstenir-se –com ja va fer quan el candidat va ser Jordi Turull– i la votació tiraria endavant amb els vots de JxCat i ERC, comptant amb la delegació dels diputats a l’estranger: Comín i Carles Puigdemont.

Per la seua part, el diputat de la CUP Carles Riera va negar qualsevol acord i va assegurar que només es plantegen donar suport a la investidura de Puigdemont, que “avui és més fort que mai”, i emetrien quatre abstencions a una investidura de Jordi Sànchez perquè creuen que és una opció que s’adapta al marc jurídic i polític espanyol. “La via Sànchez és una via per fer una investidura adequada a la Constitució i l’Estatut”, va apuntar Riera, que va destacar que l’alliberament de Puigdemont demostra que la via exitosa per desenvolupar la República és la desobediència i la internacionalització.

En aquesta línia, la CUP retreu a JxCat i ERC que el president del Parlament, Roger Torrent, obrís ahir una ronda de consultes per investir un candidat sense consensuar-lo: “Costa entendre les raons de convocar plens sabent que no seran exitosos. És incomprensible, és la voluntat de disparar-se al peu.”

També En Comú-Podem va traslladar a Torrent que Sànchez no és el candidat dels comuns en la investidura per presidir la Generalitat.

El líder dels socialistes, Miquel Iceta, va apuntar que no pot ser president “una persona que no puguin exercir en plenitud les tasques encomanades”.

tracking