SEGRE

POLÍTICA INTERNACIONAL

La Guerra Freda ha tornat

Així ho assegura el secretari general de l’ONU davant de la situació a Síria || La tensió es fa patent en les intervencions de Rússia i els Estats Units

Imatge de la reunió mantinguda ahir pel Consell de Seguretat de l’ONU, a Nova York.

Imatge de la reunió mantinguda ahir pel Consell de Seguretat de l’ONU, a Nova York.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, va alertar ahir del retorn de la Guerra Freda arran de les creixents tensions entre els Estats Units i Rússia, i va alertar que la situació a Síria presenta ara el major perill per a la pau i seguretat internacionals. “La Guerra Freda ha tornat”, va dir Guterres durant la reunió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, proposada per Rússia per discutir l’amenaça del president nord-americà, Donald Trump, de llançar un atac amb míssils, en represàlia per l’atac químic a la ciutat siriana de Douma. “Les creixents tensions i la incapacitat d’assolir compromisos [...] amenacen de portar a una total escalada militar”, va afirmar el secretari general. També va insistir en la necessitat de posar en marxa un mecanisme que atribueixi responsabilitats per l’ús d’armes químiques a Síria, que ja existia fins que Rússia en va bloquejar la continuïtat el novembre passat.

La tensió entre potències va tornar a fer-se patent ahir durant la reunió a l’Organització de les Nacions Unides. L’ambaixador rus, Vassili Nebénzia, va reiterar que l’atac amb armament químic a Douma era un muntatge i va acusar Washington i el Regne Unit d’utilitzar el succés de pretext per atacar les autoritats de Damasc. Nebénzia va acusar els EUA d’adoptar “una política categòrica” per desencadenar una situació militar a Síria i va dir que, amb aquestes amenaces, mostraven un comportament “no digne” d’un membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU. En resposta, la representant nord-americana, Nikki Haley, va explicar que “Rússia pot queixar-se tant com vulgui” i va dir que “ningú es creu les seues mentides”. Haley va assegurar que els EUA tenen “prova” que l’atac a Douma va existir, va acusar Rússia de ser-ne la responsable i va informar que Trump estaria coordinant moviments amb França i Anglaterra.

El Kremlin va acusar els EUA de voler iniciar una guerra, i aquests de l’autoria de Rússia en l’atac químic

En aquesta línia, Jean-Claude Junker, va reclamar augmentar la pressió sobre el Kremlin.

D’altra banda, països com Alemanya, Holanda i Espanya han descartat, de moment, unir-se a una intervenció militar.

Indecisió a Europa sobre recolzar una acció militar a la zonaEuropa es troba dividida en la decisió de donar suport a una intervenció militar a Síria, com a represàlia per l’atac amb armament químic contra la població civil a Douma. Entre els països que ja han confirmat la seua hipotètica participació hi ha el Regne Unit i França. La primera ministra britànica, Theresa May, va arribar a un acord dijous amb el president dels Estats Units, Donald Trump, per prendre mesures conjuntes a nivell internacional contra el règim sirià. El president francès, Emmanuel Macron, va criticar el veto rus a l’establiment de mecanismes contra l’ús d’armament químic i va informar de la seua coordinació amb els Estats Units.

tracking