SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont aposta per buscar alternatives que evitin eleccions

“Si no és possible Jordi Sànchez, hem de proposar un altre candidat” || Critica la posició de l’Estat i l’article 155, que revelen una “greu anomalia democràtica”

Un moment de l’entrevista, a càrrec del director de TV3, Vicent Sanchis.

Un moment de l’entrevista, a càrrec del director de TV3, Vicent Sanchis.TV3

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“L’Estat espanyol es nega una vegada i una altra a respectar les decisions del Parlament, que demostra una greu anomalia democràtica i obliga l’organisme a defensar-se.” Així es va expressar ahir l’expresident de la Generalitat i líder de JuntsxCatalunya, Carles Puigdemont, que aposta per buscar fórmules que eviten la repetició de les eleccions i suggerir un altre candidat. “Si no és possible Jordi Sànchez hem de proposar un altre candidat”, va assegurar durant una entrevista a TV3, la primera que ha concedit després que l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein el deixés en llibertat després de ser arrestat i empresonat quan intentava tornar a Bèlgica. Malgrat ser partidari d’una alternativa política, Puigdemont es va preguntar diverses vegades “per què un dels 135 diputats del Parlament no pot ser investit. Quin article de la Constitució impedeix que diputats sense cap condemna sobre ells i amb tots els drets intactes puguin ser candidats a presidir la Generalitat?”.

“No se t’ocorri tenir la careta de Jordi Cuixart a casa teua perquè seràs acusat de terrorista”, va ironitzar. Retrocedint als fets de l’1 d’octubre, el líder de JuntsxCatalunya va afirmar que no va convocar eleccions després del referèndum, ja que assegura que “no existien les garanties que havia demanat i si les hagués convocat en aquell moment m’hauria quedat sol en el govern i en la societat”. En aquest sentit, va subratllar que sempre va estar obert al diàleg amb el president del Govern central, Mariano Rajoy, que va refusar l’oferta a través d’un dels seus ministres. “Rajoy no va voler parlar amb mi abans de l’aplicació de l’article 155 que va bloquejar les institucions catalanes”, va criticar.

Primera entrevista de Puigdemont després de ser posat en llibertat per part del Tribunal alemany L’emissió va acumular milers de mencions a Twitter i va ser ‘trending topic’ mundial

Al ser preguntat pel moment de la detenció a Alemanya, que finalment va descartar el delicte de rebel·lió i li va concedir sortir de la presó preventiva, va apuntar que “la meua intenció era tornar a Brussel·les i presentar-me a la justícia belga i no complicar les coses a cap altre país, ja que a Bèlgica era on estaven els meus advocats i on estaven preparant la meua defensa”. A banda de demanar respecte per a uns “drets polítics” avalats per l’Organització de les Nacions Unides, Puigdemont va fer una crida a les institucions europees davant d’una situació en la qual “dos milions i mig de ciutadans europeus estan sent titllats de donar suport a una idea criminal”. “Ens hem guanyat el dret de ser escoltats”, va concloure.”

A banda de demanar “una mica de confiança per trobar una solució”, va aprofitar per fer arribar el seu missatge també als sectors no independentistes: “Us necessitem a tots per construir un país, ja que ens fan falta instruments i recursos. Us necessitem per construir un país en què els vostres fills puguin viure millor.”

Entre els responsables dels mitjans de comunicació, un dels defensors de la causa independentista va ser el director d’ElNacional, José Antich, que va assegurar que “l’independentisme ha estat perseguit per l’Estat molt més enllà de la llei. Ho estan denunciant així institucions i organismes internacionals i l’opinió pública mundial comença a descobrir una Espanya molt diferent de la que s’imaginava. D’una molt baixa qualitat de la democràcia, d’ús indiscriminat de la força contra els seus ciutadans, d’incapacitat per obrir qualsevol negociació”.

Enrenou a les xarxes amb l’entrevista de Puigdemont

L’entrevista a Carles Puigdemont va ser del més comentat i debatut a les xarxes, tant pels seguidors com pels detractors. A Twitter, l’etiqueta PuigdemontTV3, que una hora després de l’emissió ja acumulava més de 50.000 mencions i va ser trending topic mundial. No només a Espanya va ser dels temes més comentats, ja que països com Alemanya també se’n van fer eco a les xarxes socials.

tracking