SEGRE

EL CONFLICTE CATALÀ TRIBUNALS

Junqueras i els Jordis acusen Llarena de falta d’imparcialitat per la seua “causa política”

L’exvicepresident insisteix al magistrat del Suprem que convocar un referèndum no és delicte || Trapero assegura a la jutge Lamela que va desvincular els Mossos de l’estratègia independentista del Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, el candidat a la presidència Jordi Sànchez (JxCat) i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, van carregar ahir contra el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena pel que van considerar que és una “causa política” que criminalitza un “moviment ciutadà pacífic”.

Tots tres, en presó preventiva, van comparèixer davant del magistrat per conèixer el seu processament per rebel·lió i malversació dins del sumari obert pel “procés” a l’alt tribunal. En aquest tràmit van optar per exposar un al·legat contra el que van considerar una “causa política” motivada per “criteris purament ideològics” i que “criminalitza un moviment ciutadà pacífic” tan sols per les seues idees.

ERC apressa JxCat que es formi un govern de forma immediata i rebutja esgotar el termini màxim

Jordi Sànchez, que després d’acusar Llarena de vulnerar els seus drets polítics al negar-li novament acudir al ple d’investidura, li va dir que no és “imparcial” a l’investigar aquests fets perquè se situa com a “víctima”.

Igualment, Junqueras va defensar que mai ha promogut ni assumit cap actuació violenta per aconseguir les seues finalitats polítiques, que era perfectament conscient que el referèndum no constituïa cap delicte i que mai es va destinar un sol cèntim de diners públics al procés.

Com Sànchez, Junqueras va carregar contra el Suprem a l’assegurar que està empresonat per un tribunal que no té competència per conèixer del procés en una vista en què es van vulnerar tots els seus drets.

Per la seua part, Cuixart va defensar el dret a l’autodeterminació i també va denunciar que s’estan vulnerant drets fonamentals com el dret a reunió i manifestació.

Llarena ha citat per avui els exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull i a Raül Romeva per comunicar-los el seu processament per rebel·lió i malversació.

Mentrestant, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, processat per sedició i organització criminal, va insistir davant de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela a desvincular l’actuació del cos policial de l’estratègia independentista.

Al seu costat van comparèixer l’exdirector d’aquest cos Pere Soler i l’exsecretari general d’Interior César Puig. La intendenta del cos de la policia catalana, Teresa Laplana, va comparèixer per videoconferència per motius de salut.

D’altra banda, la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament debatran avui iniciatives per revisar la delegació de vot de Puigdemont, en un moment en què la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va apressar a formar govern “de forma immediata”, la qual cosa ha de passar per una proposta de JxCat que comporti “una investidura efectiva”.

tracking