SEGRE

CIMERA BILATERAL

Trump i Macron obren la porta a un nou acord nuclear amb l'Iran

Rouhani adverteix de les “greus conseqüències” de trencar el pacte assolit el 2015 || El president nord-americà qualifica Kim Jong-un d’“honorable”

Macron i Trump amb les seues esposes a Washington a la desfilada que va tenir lloc ahir.

Macron i Trump amb les seues esposes a Washington a la desfilada que va tenir lloc ahir.TWITTER D. TRUMP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president nord-americà, Donald Trump, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, van obrir ahir la porta a negociar un nou acord nuclear amb l’Iran per ampliar l’abast del pacte firmat el 2015. Tanmateix, Trump no va descartar retirar-se de l’acord original, que va qualificar de “ridícul i terrible”, abans d’establir uns “fonaments sòlids” per a les futures negociacions amb el règim dels aiatol·làs. Segons va explicar Macron, la nova entesa podria cobrir, a més del programa nuclear, el desenvolupament de míssils balístics.

No obstant, el mandatari iranià Hassan Rouhani, va alertar que trencar el pacte de manera unilateral comportaria “greus conseqüències”. “Som més forts que en cap altre moment i estem aferrats a les nostres promeses, però si una part decideix violar el nostre acord, hauria de saber que les greus conseqüències de l’esmentada decisió cauran sobre ells”, va assenyalar Rouhani.

Trump també va insistir en el desig d’abandonar Síria, després que el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, exigís respecte a la sobirania del país àrab. D’aquesta manera, el mandatari nord-americà va asseverar que la seua voluntat és treure les seues forces “com més aviat millor” de territori sirià. Tanmateix, va insistir que “volem deixar una empremta forta i duradora” a Síria.

Respecte a les converses preparatòries de la cimera entre Trump i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, el president dels Estats Units va comentar que les trobades “van per bon camí”. Així mateix, Trump va elogiar Kim Jong-un, que va definir com a “honorable”. “Ens han dit directament que els agradaria que la reunió es fes al més aviat possible i creiem que això és una cosa magnífica per al món”, va afirmar.

En un altre ordre de coses, el mandatari nord-americà va anunciar que el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, es desplaçarà d’aquí a pocs dies a Pequín per provar de resoldre les tensions comercials amb la Xina. Trump va lamentar l’actual desequilibri comercial amb els xinesos i va remarcar que no té cap altra “opció” més que ser “seriós” en aquest tema.

tracking