SEGRE

ÀSIA NEGOCIACIONS

Les dos Corees inicien un emotiu primer pas cap a la reconciliació

Seül i Pyongyang pacten avançar cap a la “total desnuclearització” de la península || “Hem d’evitar que es repeteixin els errors del passat”, afirma Kim Jong-un

Kim Jong-un i Moon Jae-in es donen la mà a la línia de demarcació militar (MDL) entre els dos països.

Kim Jong-un i Moon Jae-in es donen la mà a la línia de demarcació militar (MDL) entre els dos països.EFE/KOREA SUMMIT PRESS POOL/POOL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders de les dos Corees, Kim Jong-un i Moon Jae-in, van protagonitzar ahir una cimera carregada d’emotivitat i de gestos destinats a escenificar un acostament amb què els dos mandataris volen fer el primer pas cap a la reconciliació i la desnuclearització de la península.

L’esperada i històrica cimera va arrancar amb una primera imatge per al record, l’instant en què el líder del Nord va creuar a peu la militaritzada frontera i va trepitjar territori sud-coreà –un fet mai vist fins al moment– i va estrènyer la mà del president del Sud. Moon i Kim van mantenir una emotiva trobada durant la qual van intercanviar paraules, van fer broma i van creuar als dos costats de la línia divisòria en diverses ocasions agafats de la mà a l’únic punt de la demarcació on les tropes del Nord i el Sud es veuen cara a cara.

Després de la reunió dels dos líders va assegurar que “la guerra de Corea acabarà”

La proximitat que van voler escenificar els dos líders contrasta amb el període de tensió màxima que es vivia fa només uns mesos a la península coreana, i que Nord i Sud volen deixar enrere de forma definitiva amb la declaració conjunta firmada al finalitzar la cimera.

“No hi haurà més guerra a la península. Amb aquesta declaració obrim una nova era”, va dir el president sud-coreà en un discurs al costat de Kim Jong-un a l’acabar la reunió. Kim, per la seua part, va destacar que “el món els observa” i va afirmar que el que van acordar ahir permetrà “evitar que es repeteixin els errors del passat”.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va celebrar que la guerra entre els dos països veïns “acabarà”. Així mateix, va dir que està avaluant “dos o tres” llocs per a la cimera amb el líder nord-coreà, que es produirà a finals de maig o principis de juny.

tracking