SEGRE

TRIBUNALS

Llarena proposa a Alemanya d’entregar Puigdemont per sedició

En el cas que els jutges alemanys considerin que no es donen els requisits per entregar Puigdemont per un delicte de rebel·lió en no apreciar la concurrència del requisit de violència

Llarena proposa a Alemanya d'entregar Puigdemont per sedició

Llarena proposa a Alemanya d'entregar Puigdemont per sedicióEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge que investiga el procés sobiranista català en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha remès un escrit al Tribunal Superior de Schleswig-Holstein en el qual planteja l’opció que entregui l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per un delicte de sedició.

Fonts del Suprem han confirmat la tramesa d’aquest document, avançat per La Vanguardia, amb el que el jutge planteja aquesta possibilitat en el cas que els jutges alemanys considerin que no es donen els requisits per entregar a Puigdemont per un delicte de rebel·lió en no apreciar la concurrència del requisit de violència.

Com fes en la interlocutòria dictada el dimecres en què va confirmar el processament de tots els implicats en el "procés", el magistrat planteja la possibilitat que l’ocorregut en els dies previs i posteriors al referèndum de l’1-O i aquell mateix dia s’interpreti com a sedició.

Per això, demana als magistrats alemanys que se centrin en els fets que figuren als informes remesos més enllà de la seua qualificació jurídica.

És a dir, que analitzin si un intent de trencar la Constitució, encara que fos sense violència, no seria delicte a Alemanya; si un intent de segregació d’un land no seria delictiu.

La diferència entre ambdós delictes rau que la rebel·lió implica l’ús de la violència per obtenir aquest tipus de finalitats, en tant que la sedició comporta un alçament "tumultuari".

El magistrat, malgrat defensar que hi va haver violència "conscientment assumida i buscada", admet la possibilitat que la Fiscalia acusi per sedició (que contempla condemnes de fins quinze anys de presó).

El que no acceptaria el Suprem en cap cas seria l’entrega per un delicte menor, com la malversació.

A més, les fonts han confirmat la decisió del jutge de dividir la causa en dos peces separades, la principal, amb tots aquells que estan posats a disposició de la justícia o i una altra amb els set fugits.

Ho ha fet després de constatar que la diferència de ritmes podria dilatar el procés i impedir el seu objectiu que els fets es jutgin aquest mateix any.

tracking