SEGRE

POLÍTICA

Quim Torra anuncia que impulsarà un "procés constituent" a Catalunya

Admet que hi ha noms del futur Govern que encara "cal acabar de perfilar

Quim Torra anuncia que impulsarà un

Quim Torra anuncia que impulsarà un "procés constituent" a CatalunyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou candidat de JxCat per a la investidura, Quim Torra, ha demanat disculpes pels seus polèmics tuits i ha anunciat que, si és investit president, impulsarà un "procés constituent" seguint el "mandat de l’1-O", davant de la "crisi humanitària" que viu Catalunya.

Després que el president del Parlament, Roger Torrent, hagi convocat per demà la primera sessió del ple d’investidura, Torra ha afirmat en declaracions a TV3 que, com a president català, treballarà en el Palau de la Generalitat, però ha evitat aclarir si ocuparà el despatx que utilitzava el president destituït, Carles Puigdemont.

Després de reconèixer que hi ha noms del futur Govern que encara "cal acabar de perfilar", ha avançat que una de les primeres mesures que prendrà si és investit president serà promoure un "pla de xoc" per analitzar els efectes de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya, nomenar un "comissionat" per investigar aquestes conseqüències i "impulsar un pla de restauració".

Per a Torra, el nou Govern ha de servir d’"altaveu per poder denunciar la repressió, continuar avançant en el procés constituent i el procés de construcció republicana".

Torra ha recalcat que només contempla la possibilitat d’"obeir el que decideixi el Parlament" i ha assegurat que preveu complir el "mandat de l’1-O", intentant "recuperar el contingut de les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional" i iniciant un "procés constituent", un dels punts clau del full de ruta que es proposava de dur a terme l’independentisme abans del 155.

Les forces no independentistes han arremès en les últimes hores contra Torra per diversos tuits publicats el 2012 i 2013 des d’un antic perfil seu a Twitter, en els quals, per exemple, afirmava que els catalans viuen "ocupats pels espanyols des de 1714", "els espanyols a Catalunya són com l’energia: no desapareixen, es transformen", o "el feixisme dels espanyols que viuen a Catalunya és infinitament patètic, repulsiu".

En declaracions a TV3, Torra ha "lamentat molt" que la seua trajectòria professional "ara es vegi sota vigilància per sis tuits publicats fa sis anys".

"M’agradaria que es debatés sobre el meu currículum, sobre les coses que he fet i que faré," ha afirmat Torra, encara que ha afegit: "En qualsevol cas, si efectivament algú ha entès d’aquests tuits alguna ofensa, demano disculpes, perquè en absolut era aquesta la intenció".

Per realçar el "caràcter d’excepcionalitat i provisionalitat" de la legislatura, Torra ha avançat que hi haurà "gestos simbòlics importants", com per exemple penjar un llaç groc a la façana del Palau de la Generalitat o col·locar un altre llaç groc en alguna de les cadires del Govern, en solidaritat amb els "presos i exiliats" sobiranistes.

Torra ha descrit la situació que viu Catalunya com una "crisi humanitària", amb "gent a la presó, en l’exili," com no ocorre "a cap altre país europeu".

Segons Torra, "un president republicà, que és el que crec que he de ser, és un president per als 7,5 milions de catalans".

tracking