SEGRE

CONFLICTE CATALà

Comença la compareixença de Comín, Serret i Puig davant del jutge belga

Comença la compareixença de Comín, Serret i Puig davant del jutge belga

Comença la compareixença de Comín, Serret i Puig davant del jutge belgaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’audiència davant del jutge belga de primera instància per les euroordres d’entrega a Espanya dels exconsellers catalans a Bèlgica, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, ha començat aquets dimecres poc després de les 09.00 hora local (07.00 GMT).

Els exconsellers van arribar a la Cambra del Consell de Brussel·les (tribunal de primera instància) acompanyats dels seus advocats i no van fer declaracions als mitjans.

A l’entrada del Palau de Justícia els esperaven per mostrar-los el seu suport els eurodiputats independentistes catalans d’ERC Jordi Solé i Josep Maria Terricabras, així com el del PDeCAT Ramón Tremosa.

Està previst que els exconsellers atenguin a la premsa una vegada acabi l’audiència, entorn de les 10.00 hora local (08.00 GMT) i que a les 15.00 hora local (13.00 GMT) ho facin els seus advocats per explicar més detalls del procediment.

La vista per estudiar les ordres d’entrega se celebra avui després que el jutge decidís ajornar-la el passat 18 d’abril a petició de la Fiscalia de Brussel·les, que va sol·licitar a les autoritats espanyoles més informació per poder tractar les noves euroordres emeses pel Tribunal Suprem.

No va precisar, tanmateix, quines dades requereix.

El 5 de desembre, el magistrat del Suprem que es va fer càrrec del cas, Pablo Llarena, va retirar les euroordres contra els cinc polítics secessionistes fugits a Bèlgica, i va tornar a activar-les el passat 24 de març.

El 26 de març la Fiscalia de Brussel·les va informar que s’havien posat a disposició de la justícia belga Comín, Puig i Serret, els únics que romanen a Bèlgica després que l’expresident Carles Puigdemont i l’exconsellera Clara Ponsatí deixessin el país i es trobin, respectivament, a Berlín i a Escòcia.

El 5 d’abril després d’una primera compareixença davant el jutge belga els tres van ser posats en llibertat sota mesures cautelars i el dia 18 d’abril el jutge va decidir ajornar la vista fins aquest 16 de maig per la petició de la Fiscalia.

Toni Comín està processat per un delicte de rebel·lió i un altre de malversació de cabals públics, mentre que sobre Puig i Serret pesen acusacions de desobediència i malversació de cabals públics.

Segons el procediment que regeix les euroordres (que permeten l’execució simplificada de mandats d’arrest d’un país de la Unió Europea per part de l’altre), una vegada se celebri l’audiència sobre la petició d’extradició davant del tribunal de primera instància de Brussel·les, el jutge tindrà quinze dies per decidir si els extradeix o no.

Contra aquesta decisió cap recurs davant del Tribunal d’Apel·lació i, després, davant del Tribunal de Cassació, que tindran ambdós quinze dies per decidir.

El procediment de les euroordres estableix que els països disposen d’un total 60 dies a partir de la detenció de les persones buscades per decidir sobre la seua entrega, termini que pot ampliar-se a 90 dies en circumstàncies excepcionals.

tracking