SEGRE

La Fiscalia demana a Llarena que dicti noves ordres de detenció a Bèlgica

El jutge del Tribunal Suprem

La Fiscalia demana a Llarena que dicti noves ordres de detenció a BèlgicaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha sol·licitat al jutge del cas obert pel procès al Suprem, Pablo Llarena, que dicti noves ordres de detenció europea dirigides a Bèlgica contra els exconsellers catalans Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, l’entrega del qual a Espanya va ser rebutjada ahir per defectes de forma. El Ministeri Públic està d’acord amb el magistrat en què l’error quant a l’entrega dels exconsellers processats en la causa oberta pel procés ha estat comès per Belgica, i no per l’alt tribunal espanyol. "No obstant això, vistes les discrepàncies de caràcter formal suscitades per les autoritats judicials competents de Bèlgica", sol·licita a Llarena que "emeti ordre europea de detenció i entrega" dels processats "que s’haurà d’enviar directament a les autoritats judicials de Bèlgica".

El jutge belga encarregat d’estudiar l’extradició a Espanya dels exconsellers catalans Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig va rebutjar ahir l’euroordre dictada contra ells per "defectes de forma".

Fonts del Suprem van retreure ahir la seua falta de cooperació a les autoritats belgues. Avui, el propi Llarena ha informat Alemanya que l’error no ha estat comès per Espanya, sinó per Bèlgica.

En el seu escrit d’avui la fiscalia coincideix amb els arguments esgrimits pel magistrat espanyol i aclareix que, en contra de l’interpretat per les autoritats belgues, l’ordre de processament constitueix títol judicial suficient per fonamentar l’emissió de l’ordre europea de detenció i entrega dels tres escapats.

És a dir, que les ordres de processament en què va basar les ordres d’entrega Llarena satisfan plenament les exigències previstes per la normativa europea i no tenia sentit exigir una ordre de detenció nacional com ha fet Bèlgica.

"En síntesi, l’ordre de processament reuneix la doble qualitat d’ordre de presó o ordre detenció nacional prèvia a l’ordre de detenció europea als efectes de la reclamació i entrega dels imputats que han eludit l’acció de la justícia", diu la fiscalia. Tanmateix, i davant de la necessitat d’assegurar l’adequada tramitació de l’entrega i posada a disposició d’aquest òrgan jurisdiccional dels escapats, li demana a Llarena que dicti acte de manteniment i ratificació de la presó provisional incondicional acordada anteriorment. D’aquesta manera, quedarà complert el requisit que la Justícia belga ha trobat a faltar. I li demana també que emeti ordre europea de detenció i entrega que s’haurà d’enviar directament a les autoritats judicials de Bèlgica".

tracking