SEGRE

El DOGC publica el decret de competències de conselleries però no el de nomenaments

DOGC_ Competències de les conselleries de la Generalitat

DOGC_ Competències de les conselleries de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central ha publicat aquest dilluns el decret de creació, denominació i determinació de competències de les conselleries del nou Executiu català, però no així -com havia anunciat- el de nomenament dels consellers elegits per Quim Torra, malgrat la insistència del president de la Generalitat.

El decret 1/2018, de 19 de maig, apareix aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat, i és el primer dels dos firmats per Torra dissabte passat, la publicació del qual, segons l’Executiu central, no plantejava "problemes la viabilitat", com sí que succeïa amb el segon, el del nomenament dels consellers catalans.

Aquest segon decret recollia els nomenaments realitzats per Quim Torra de dos exconsellers en presó preventiva -Jordi Turull i Josep Rull- i d’altres dos fugits de la Justícia espanyola -Toni Comín i Lluís Puig- perquè formessin part del seu Executiu, una possibilitat que ha estat bloquejada pel Govern central en no publicar aquesta disposició.

L’Executiu central ha anunciat que continuarà aplicant l’article 155 de la Constitució a Catalunya, després de fer pinya el president del Govern, Mariano Rajoy, amb els líders del PSOE, Pedro Sánchez, i Cs, Albert Rivera, que li han donat el seu suport en aquesta mesura en considerar que els nomenaments de Torra són "una greu provocació" .

Precisament ahir el president de la Generalitat insistia en la necessitat que es publiqués el decret de nomenaments dels consellers perquè el seu govern comencés a caminar i demanava a Rajoy i a Pedro Sánchez que s’asseguessin a dialogar amb ell per evitar la judicialització de la política.

"No em puc imaginar que el Govern espanyol incompleixi la llei. Espero que demà es publiquin els dos decrets. No pot ser de cap altra manera. El president de la Generalitat té la facultat de nomenar als consellers i espero que el Govern ho respecti", declarava Torra hores abans que el DOGC hagi publicat només un dels decrets, el que generava menys controvèrsia.

tracking