SEGRE

El DOGC no publica el nomenament dels consellers i deixa a l'aire la presa de possessió

El president de la Generalitat, Quim Torra.

El DOGC no publica el nomenament dels consellers i deixa a l'aire la presa de possessióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) no han publicat el decret de nomenaments dels consellers del Govern, en una jornada en què el president de la Generalitat, Quim Torra, havia anunciat la seua intenció que prenguessin possessió dels seus càrrecs. Torra manté la seua previsió de restituir com a consellers Jordi Turull i Josep Rull, en presó preventiva, i Antoni Comín i Lluís Puig, a Bèlgica, malgrat la postura en contra del Govern i els partits en l’oposició, que veuen inviable que puguin exercir els seus càrrecs.

El president català ha insistit davant del Govern que no pot vetar a aquests consellers per no existir, al seu judici, impediments legals per al seu nomenament, i va advertir ahir amb prendre "mesures legals" si no es publica el decret als butlletins oficials.

En aquest sentit, el secretari del Govern, Víctor Cullell, va remetre ahir una carta al sotssecretari de la Presidència, José María Jover, en la qual li adverteix que "la possible negativa a l’autorització per part del Govern de l’Estat de la publicació en el DOGC" del decret de nomenaments "podria entendre’s com una atribució genèrica i il·limitada de control de les funcions del president de la Generalitat i un desapoderament de les funcions que l’Estatut d’Autonomia li atribueix". Per això, la missiva demana el Govern que publiqui el decret del nomenament de consellers o exposi els "arguments jurídics" de la seua negativa.

Per la seua part, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va insistir ahir que nomenar consellers a persones que es troben a la presó és "contrari a la llei", a part de constituir una "burla als catalans".

Ciutadans no només s’oposa al nomenament dels consellers fugits o a la presó, sinó que ha anunciat a més que presentarà un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar la nul·litat de la presa de possessió de Torra com a president de la Generalitat, per no haver-se compromès a acatar la Constitució i l’Estatut en prometre el càrrec.

Mentrestant, ERC, que continua reivindicant un Govern efectiu, veu amb preocupació que els nous consellers encara no hagin pogut prendre possessió, per la qual cosa roman activat l’article 155, però ha optat per no mostrar públicament el seu descontentament.

Pel seu costat, el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, va apressar ahir Torra que "rectifiqui com més aviat millor" el nomenament de consellers a la presó i a l’estranger.

La portaveu dels comuns al Parlament, Elisenda Alamany, va opinar que no existeix "cap raó" perquè els consellers no puguin prendre possessió.

La CUP ha defensat que els consellers designats per Torra prenguin possessió, al marge de si els nomenaments estiguin o no publicats en el DOGC, encara que ha criticat la falta de paritat d’aquest Govern.

tracking