SEGRE

Rajoy reivindica la seua legitimitat i acusa Sánchez de debilitar Espanya

El president del Govern, Mariano Rajoy.

Rajoy reivindica la seua legitimitat i acusa Sánchez de debilitar EspanyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha reivindicat aquest divendres la seua legitimitat per seguir en aquest càrrec i ha acusat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, de tenir com a únic objectiu intentar rellevar-lo "a qualsevol preu i amb qui sigui" amb una moció de censura que debilita a Espanya i perjudica l’estabilitat.

Rajoy ha respost a la presentació d’aquesta moció de censura per part dels socialistes en una compareixença al Palau de la Moncloa i visiblement enutjat amb l’actitud de Sánchez, de qui ha dit que "qualsevol dia el veurem pactant amb el senyor Puigdemont".

"La moció no és la conseqüència de res, sinó l’excusa de totes les necessitats polítiques de Sánchez, que ja en el seu dia va tenir a Espanya sense govern durant nou mesos i ara -ha precisat- hi torna pretenent constituir governs amb qualsevol". Tot seguit ha exposat les opcions que té el líder del PSOE perquè triomfi la seua moció: o pactar amb Cs i Podemos alhora, o fer-ho amb ERC, el PDeCAT "del senyor Puigdemont i el senyor Torra", amb Bildu i amb Compromís. Segons el seu parer, qualsevol govern format amb aquests suports és "inviable" i Sánchez ho sap encara que "li dóna igual".

Rajoy ha insistit en la seua defensa que les legislatures durin quatre anys, ha afirmat que intentarà que així sigui i ha considerat que les mocions de censura i la "mania" d’avançar les eleccions ja (tal com demana Ciutadans) responen a interessos de partit.

De la mateixa forma i davant d’aquestes peticions d’avenç electoral ha reivindicat la seua facultat de decidir el moment de convocar comicis.

En plantejar-li si es considera legitimat per seguir al capdavant del Govern, ha assenyalat que els certificats de credibilitat els reparteixen els ciutadans i s’ha preguntat si té més credibilitat el líder d’un partit amb 84 escons (en al·lusió a Sánchez) o el d’un amb 134 (els que té el PP).

A més, ha destacat la confiança i credibilitat del seu Govern perquè, "amb Espanya a punt de la fallida" ha aconseguit la recuperació i perquè ha aconseguit aprovar al Congrés el projecte de llei pressupostari del 2018 fa 72 hores amb el que s’apuntalava l’estabilitat política. Ha recordat igualment que es planteja la moció de censura quan continua en vigor l’aplicació a Catalunya de l’article 155 de la Constitució. Per això ha considerat que la iniciativa del PSOE "va contra l’estabilitat, perjudica la recuperació econòmica (s’ha referit a la pujada de la prima de risc i la baixada de la borsa després de conèixer-la), és dolenta per a Espanya i per als espanyols, introdueix moltíssima incertesa i és lesiva per al futur dels ciutadans".

"És una moció que es fa en l’únic interès del senyor Sánchez, que va perdre les eleccions de 2015 i 2016 i va deixar al seu partit en 84 escons, la xifra més baixa de diputats que ha tingut el PSOE", ha assenyalat. Per a Rajoy, des que va perdre aquestes eleccions, Sánchez "està buscant el seu lloc en la política espanyola".

A més, ha advertit que la moció es justifica en una falsedat davant de la sentència del cas Gürtel, ja que ha explicat que no és ferma, serà recorreguda, compta amb un vot particular del president del tribunal, no condemna cap membre del Govern que es pretén censurar i es refereix a esdeveniments de 2003 als ajuntaments madrilenys de Pozuelo i Majadahonda.

Ha ressaltat que ell ha demanat disculpes "fins la sacietat" pel cas Gürtel, però ha insistit que la sentència d’ahir estableix una responsabilitat civil i no penal del PP perquè el partit no coneixia aquests fets. "Per tant, no és veritat allò en què es fonamenta la moció de censura i Sánchez manca d’autoritat moral per presentar aquesta moció", ha afegit. I creu que no té aquesta autoritat perquè s’ha preguntat si dimitirà quan condemnin el PSOE valencià pel seu finançament o quan es resolgui la sentència dels ERO, o si ho farà si pacta finalment amb partits com el PDeCAT condemnats pel cas del 3 per cent.

tracking