SEGRE

PANORAMA

Sánchez presenta una moció de censura i Cs no hi dóna suport perquè vol eleccions ja

Diu que les convocarà quan hi hagi normalitat amb un govern socialista || Podem recolzarà sense condicions la iniciativa per desallotjar Rajoy de la Moncloa després de la condemna per Gürtel

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ahir, a la seu del partit a Ferraz.

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ahir, a la seu del partit a Ferraz.PSOE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE va registrar ahir al Congrés dels Diputats una moció de censura contra el cap de l’Executiu, Mariano Rajoy. El secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, va explicar que l’“alarma” i la “indignació social” generades per la condemna al Partit Popular com a partícip a títol lucratiu en la primera època del cas Gürtel fan insostenible la continuïtat de Rajoy al capdavant del Govern. Així, va indicar que l’objectiu de la moció és “garantir la governabilitat, constituir i formar un govern del PSOE” que tingui “uns fonaments sòlids i un full de ruta clar”. Serà un Executiu “per a una agenda social, que complirà i farà complir la Constitució i que garantirà la convivència i el compliment de la nostra ordenació constitucional”. No obstant, va assenyalar que, quan es recuperés “la normalitat institucional i política” i s’atenguessin “les urgències de molts ciutadans”, convocaria eleccions, però va refusar concretar una data. Tanmateix, els números perquè tiri endavant la moció de censura del PSOE estan molt ajustats.

Per això, Sánchez es va adreçar ahir als 350 diputats de la Cambra Baixa, inclosos els independentistes, perquè siguin “responsables i generosos” i contribueixin a treure Espanya del “fangar de corrupció” en què l’han submergit els populars.

Sánchez demana el suport també a PDeCAT i ERC, que estan disposats a donar-li suport

De fet, tant el PDeCAT com ERC es van mostrar ahir oberts a donar suport a la candidatura de Sánchez a la presidència del Govern. En aquest sentit, el diputat d’ERC Joan Tardà va avançar que hi votaran a favor, alhora que va exigir a Sánchez que “corregeixi i sigui capaç de retractar-se de les ofenses vergonyants d’aquests últims dies” contra els catalans i el president de la Generalitat, Quim Torra. Per la seua part, el diputat del PDeCAT Carles Campuzano va advertir que donaran suport a la moció només en cas que no s’hi sumi també Ciutadans. Arran d’això, el secretari general del partit taronja, José Manuel Villegas, va subratllar la necessitat de convocar eleccions anticipades i va rebutjar la idea de sostenir un Govern socialista amb Pedro Sánchez al capdavant que hagi sorgit d’una moció avalada per “separatistes i populistes”. Així, Villegas va remarcar que “la solució no és que Rajoy surti de la Moncloa perquè hi entri Sánchez” i va advertir que si el president no avança els comicis, cosa que no pot fer a l’estar tramitant-se la moció del PSOE, Ciutadans plantejarà la seua pròpia “moció de censura instrumental” per anar a eleccions.

Al bloc del no també es van situar Coalició Canària i UPN, que van avançar que no votaran a favor d’una moció secundada per “populistes i independentistes”. El diputat del PNB Aitor Esteban va dir voler “parlar” amb Sánchez sobre la moció perquè fixi la seua posició sobre el País Basc i Catalunya. El líder de Podem, Pablo Iglesias, va confirmar també que els seus diputats donaran suport a la moció sense condicions, igual que els de Compromís, Nova Canàries i Bildu. “El de Podem ja el tenen per desallotjar els corruptes de l’aparell de l’Estat” i aplicar un “programa social”, va indicar Iglesias.

tracking