SEGRE

POLÍTICA EUROPA

Conte jura com a primer ministre d'Itàlia amb un govern euroescèptic

La Lliga i l’M5E aconsegueixen crear un Executiu després d’una setmana de caos institucional || Només cinc de les divuit carteres estan en mans de dones

Giuseppe Conte estreny la mà del cap de l’Estat, Sergio Mattarella, després de prendre possessió.

Giuseppe Conte estreny la mà del cap de l’Estat, Sergio Mattarella, després de prendre possessió.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou primer ministre d’Itàlia, Giuseppe Conte, va jurar ahir el càrrec davant del president, Sergio Mattarella, i el van seguir els divuit ministres del seu Govern, avalat per la ultradretana Lliga i pel Moviment 5 Estrelles, que van consumar la seua arribada al poder. Es tracta del primer Govern marcadament euroescèptic del país.

El jurament va tenir lloc al romà palau del Quirinal, seu de la prefectura de l’Estat, i el primer va ser Conte, visiblement nerviós, que va utilitzar el seu bolígraf i no el d’or ofert i al qual van haver d’indicar el document amb la fórmula solemne que havia de llegir davant del president Mattarella. El van seguir els que exerciran com a vicepresidents: el líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi di Maio, també ministre de Desenvolupament Econòmic, Treball i Polítiques Socials, i el cap de la Lliga, Matteo Salvini, nou titular de l’Interior, autèntics homes de confiança de l’Executiu.

Itàlia conclou tres mesos d’incertesa després de les eleccions i amb por de nous comicis

Després van anar passant, un a un, la resta de ministres que componen el seu gabinet: divuit en total, nou d’aportats pel Moviment 5 Estrelles, el partit més votat a les eleccions, set per la Lliga –un d’aquests, el subsecretari de la presidència– i tres de tècnics. El resultat és un equip amb cinc dones i una mitjana d’edat de poc més de cinquanta anys, en el qual Savona, de 81, és el més gran i Di Maio, amb 31, el més jove.

El nou Executiu va arribar al seu jurament al cap de gairebé tres mesos de la celebració de les eleccions generals i després d’haver superat diversos esculls, com el repartiment de carteres o la designació del primer ministre, per al qual Di Maio i Salvini van consensuar la figura de Conte.

Va viure la crisi més important el 27 de maig, quan Conte va rebutjar l’encàrrec de Mattarella en protesta al veto presidencial a Paolo Savona, l’aposta dels partits per a Economia, malgrat les seues dures crítiques a l’euro i a Alemanya.

Juncker insta els italians a “treballar més” i ser “més seriosos”

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va dir dijous que els italians han “de treballar més”, ser “més seriosos” i “menys corruptes”, segons van informar el rotatiu britànic The Guardian i diversos mitjans italians. El polític luxemburguès va fer aquesta afirmació durant una sessió de preguntes i respostes en un acte sobre La Nova Europa. “Els ajudarem com sempre hem fet però no val el joc de carregar tota la responsabilitat a la Unió Europea”, va afirmar Juncker. Les declaracions van fer saltar el president de l’Eurocambra, l’italià Antonio Tajani, que li va demanar via Twitter que desmentís les informacions.

tracking