SEGRE

POLÍTICA NOVA ETAPA

Sánchez arriba a la Moncloa

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, jurarà avui com a president del Govern després de guanyar ahir la censura contra Mariano Rajoy, la primera en democràcia que prospera. S’ha fixat com a tasques la regeneració democràtica, l’estabilitat pressupostària, el compromís d’Espanya amb Europa i la “convivència territorial”.

Pedro Sánchez, durant la seua intervenció al debat de la moció de censura a Rajoy.

Sánchez es compromet a reiniciar el diàleg amb el nou Govern catalàEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez va guanyar ahir la moció per ser president amb marge, 180 vots a favor, quatre més que els 176 necessaris, gràcies al suport del PSOE, Units Podem, ERC, PNB, PDeCAT, Compromís, EH-Bildu i Nova Canàries. Els 169 vots en contra van ser els del PP, Ciutadans, UPN i Fòrum Astúries, mentre que la diputada de Coalició Canària es va abstenir.

El nou president va dir ahir que s’escrivia “una nova pàgina de la democràcia en aquest país”. Va garantir que el PSOE anteposarà els interessos dels espanyols als del seu partit i es va marcar el principal objectiu: “Dignificar una democràcia ferma, forta i amb institucions exemplars.” Així, s’ha fixat com a tasques la regeneració democràtica, l’estabilitat pressupostària, el compromís d’Espanya amb Europa i la “convivència territorial”, en una picada d’ull als nacionalistes.

El nou president del Govern demana al PP la mateixa lleialtat que va tenir ell amb l’Executiu de Rajoy

Va reconèixer la complexitat de l’Executiu que liderarà (té 84 diputats), però va dir que aquesta és la tònica de les democràcies europees: “Parlaments fragmentats i democràcies que treballen pel consens i el diàleg.” “El que no hi ha són governs dirigits per partits sentenciats per la justícia”, va avisar. Va demanar al Partit Popular que sigui “tan lleial” a l’oposició com ho ha estat el PSOE amb el Govern de Rajoy. També va recomanar als populars “renovar” el seu lideratge, “regenerar-se” i ser capaços de “representar l’Espanya conservadora que vol veure presidents nets i exemplars al capdavant del PP”.

Mariano Rajoy, en la seua última intervenció a la tribuna com a president, es va acomiadar del càrrec amb l’“honor” de deixar una Espanya “millor” que la que es va trobar. “Sort a tots vostès pel bé d’Espanya”, va proclamar, poc abans d’estrènyer la mà del seu successor, Pedro Sánchez.

El relleu a la Moncloa està en marxa. Ahir mateix la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, va comunicar al rei el resultat de la moció de censura i el monarca va firmar el reial decret de cessament de Mariano Rajoy com a president del Govern i el de nomenament de Pedro Sánchez per a la publicació immediata al BOE.

A partir d’aquí, serà quan Sánchez podrà fer públic el seu gabinet. Ha deixat clar que vol que sigui un “Govern socialista”, sense estudiar-hi l’entrada de Podem, malgrat la insistència del líder, Pablo Iglesias.

Amb tot, les quinieles sobre qui és ministrable ja s’han multiplicat. El secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, és una de les persones més properes a Sánchez i no és forassenyat pensar que serà a l’Executiu, en un càrrec de ministre o fins i tot vicepresident. La portaveu del Grup Socialista, Margarita Robles, encaixa amb el perfil de ministrable de Justícia, un càrrec que va acariciar amb Felipe González com a president, encara que llavors va haver de conformar-se amb ser secretària d’Estat del ram i també d’Interior. Adriana Lastra és una altra de les persones del cercle més proper al president i el seu càrrec de vicesecretària general del PSOE la pot catapultar al Govern.

Un altre dels noms que sonen amb força són els de l’exlehendakari Patxi López, que es va presentar contra Sánchez a les primàries pel lideratge socialista, però que va saber mantenir-se a prop de l’avui president del Govern. Jordi Sevilla, que va ocupar el ministeri d’Administracions Públiques amb José Luis Rodríguez Zapatero, també entra a les quinieles, en les quals apareixen el lleidatà Josep Borrell, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, o Teresa Rivera, entre d’altres.

tracking