SEGRE

POLíTICA

Sánchez promet el seu càrrec davant del rei

En els propers dies revelarà els noms que formaran el seu gabinet

Sánchez promet el seu càrrec davant del rei

Sánchez promet el seu càrrec davant del reiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha promès aquest dissabte davant del rei el càrrec de president del Govern central, en un acte al Palau de la Sarsuela en el qual la novetat ha estat que per primera vegada en democràcia ho ha fet davant de la Constitució però sense presència de la Bíblia i del crucifix.

Sánchez ha optat per aquesta fórmula després que la Casa del Rei acordés el juliol de 2014, poc després de la proclamació de Felip VI, donar l’opció als alts càrrecs de jurar o prometre davant de la Bíblia i la creu o sense elles davant.

La cerimònia s’ha celebrat al Saló d’Audiències amb la presència del cap de l’Executiu sortint, Mariano Rajoy, i de les principals autoritats de l’Estat.

El secretari general del PSOE ha trencat amb el protocol que havien mantingut els sis anteriors presidents del Govern de la democràcia i ha volgut prendre possessió sol davant de la Carta Magna en ser una decisió que depenia d’ell. "Prometo, per la meua consciència i honor, complir fidelment amb les obligacions del càrrec de president del Govern, lleialtat al Rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l’Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del Consell de Ministres," ha llegit Sánchez mentre recolzava la seua mà dreta davant de l’exemplar de la Carta Magna de 1978, obert per l’article 62.

La Casa del Rei va instaurar l’opció de la Bíblia i la creu per donar compliment a l’establert en l’ordenació constitucional en matèria de llibertat religiosa. Fins ara, els anteriors inquilins de la Moncloa podien jurar o prometre el compliment de les seues obligacions, però havien de fer-ho davant de la Carta Magna i els símbols religiosos col·locats a la taula instal·lada a la sala. En el cas d’Adolfo Suárez, Leopoldo Calvo-Sotelo, José María Aznar i Rajoy van preferir el jurament per expressar fidelitat al càrrec, mentre que Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero es van inclinar per la promesa. Pedro Sánchez es defineix com a ateu i sempre ha estat ferm defensor que Espanya sigui un estat laic, de retirar la religió dels col·legis públics i de revisar el Concordat amb el Vaticà.

En Sarsuela, han estat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, el del Senat, Pío García-Escudero, així com els del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, i del Tribunal Suprem i Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes. Per donar fe de l’acte, ha exercit com a notari gran del Regne l’encara ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, juntament amb director general dels Registres i del Notariat, Javier Gómez Gálligo.

Al terme de la promesa, el rei ha saludat Sánchez per donar-li la seua "enhorabona" i posar els dos davant dels mitjans gràfics. Quan Rajoy, amb les altres autoritats, s’anava a incorporar a la segona foto, el líder del PSOE s’ha avançat per estrènyer la mà de Rajoy davant de Felip VI. Llavors, quan Sánchez s’ha dirigit a Rajoy com a "president", aquest li ha contestat amb un "molta sort", com ja va fer Rajoy abans que es votés divendres la moció de censura en el Congrés que li ha apartat de la Moncloa després de sis anys i mig.

Rajoy ha assistit a la presa de possessió del seu successor com ja van fer González el 1996, Aznar en 2004 i Rodríguez Zapatero el 2011, quan van cedir el poder.

Al terme de l’acte, que amb prou feines ha durat cinc minuts, Sánchez i Rajoy han romàs a la sala xarrant de manera informal juntament amb Rei i la resta d’assistents, ja sense presència de la premsa. A la conversa s’ha incorporat Juanma Serrano, el cap de gabinet de Sánchez, que ha estat l’única persona del seu cercle de confiança que l’ha acompanyat a Sarsuela.

El dirigent socialista, amb vestit fosc i corbata color teula, va entrar a la Sala d’Audiències després que ho fes Rajoy.A la pregunta dels informadors de com es trobava, Sánchez no ha respost i ha romàs amb gest seriós a què el rei entrés al saló.

Des de Sarsuela, ja oficialment com cap de l’Executiu, Sánchez s’ha desplaçat al Palau de la Moncloa a bord del vehicle oficial juntament amb seu cap de gabinet. Ha estat rebut per la secretària general de la Presidència del Govern, María Rosario Pablos, qui li ha acompanyat per diverses dependències de l’edifici, entre elles, el que serà a partir d’ara el seu despatx oficial.

La previsió és que en els propers dies anunciï el nom dels seus ministres, que comunicarà de forma prèvia al Rei en Sarsuela, una vegada que concreti l’organització que tindrà el nou Govern.

tracking