SEGRE

PANORAMA

Sánchez ja treballa en el seu equip

El nou president jura el càrrec en un acte sense crucifix ni Bíblia || Un Govern socialista monocolor i paritari que podria conèixer-se entre demà i dimecres com a molt tard

El president del Constitucional, Ana Pastor, Pedro Sánchez, el rei, Mariano Rajoy, Pío Escudero i el president del Tribunal Suprem.

El president del Constitucional, Ana Pastor, Pedro Sánchez, el rei, Mariano Rajoy, Pío Escudero i el president del Tribunal Suprem.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va prendre ahir possessió com a president del Govern central en un acte sobri davant del rei i un exemplar de la Constitució. Per primera vegada en democràcia, l’acte d’investidura es va celebrar sense la presència del crucifix ni la Bíblia. Amb l’arribada del nou monarca a la Prefectura de l’Estat, es va modificar el protocol, permetent als alts càrrecs pronunciar el seu jurament sense la presència de simbologia religiosa. Casualment, la presa de possessió de Sánchez va coincidir amb el dia en què es complirien els quatre anys de l’abdicació del rei Joan Carles I.

El líder socialista va prometre el seu càrrec davant de l’expresident de l’Executiu central Mariano Rajoy i del ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, com a notari major del Regne, entre d’altres.

El PP i Ciutadans tenen la majoria de la Mesa del Congrés, que pot frenar els seus projectes

Després de l’acte, el rei es va atansar al nou president per desitjar-li sort i va posar al costat d’ell i Rajoy. El nou cap de l’Executiu es va avançar per donar la mà a l’exmandatari, dirigint-se a ell com a “president”. Rajoy li va correspondre desitjant-li “molta sort”, com ja va fer després de finalitzar el ple al Congrés que va aprovar la moció de censura.

Una vegada investit, Sánchez ha d’ultimar l’organigrama del nou Govern, que vol tenir tancat a començaments de setmana. Segons van comentar fonts del PSOE, s’espera que el nomenament dels nous ministres aparegui publicat al Butlletí Oficial de l’Estat entre demà i dimecres, a tot estirar.

En aquell moment es veurà si el president opta per modificar l’organigrama amb què va treballar el seu antecessor i dissenya una nova estructura en la composició dels ministeris. De moment, des del PSOE insisteixen que primer volen centrar-se a decidir l’estructura i després triar els noms per ocupar els càrrecs.

De moment, Sánchez només ha deixat caure dos indicacions de la futura composició: el nou Govern estarà format en exclusiva per socialistes i serà paritari. La portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles, va confirmar ahir que no s’inclourà ministres de Podem, malgrat la insistència de la formació morada a conformar una coalició. Tot i que encara no se sap qui formarà part del nou Executiu, ja han començat a sonar alguns noms. En aquest context, l’exministre d’Administracions Públiques Jordi Sevilla sona com a vicepresident econòmic, mentre que l’exministra de Cultura Carmen Calvo, per a una altra vicepresidència. Entre els polítics catalans, el favorit és Miquel Iceta, encara que el seu nomenament significaria deixar sense lideratge el PSC.

L’alcaldessa de l’Hospitalet del Llobregat, Nuria Marín, i Meritxell Batet també sonen com a possibles candidates. Per la seua part, l’exministre lleidatà Josep Borrell també apareix en les quinieles de ministrable.

En el nucli dur de Sánchez destaca José Luis Ábalos, el secretari d’Organització del PSOE, encara que ningú vol que abandoni la seua posició. Amb aparent millor disposició està la mateixa Robles.

Entre altres noms que s’estan estudiant apareixen Patxi López, Cristina Narbona, Adriana Lastra, Beatriz Corredor, María Luz Martínez Seijo i Alfonso Rodríguez Gómez de Celis.

Pedro Sánchez es troba davant d’una difícil situació al ser el primer president en democràcia elegit arran d’una moció de censura, amb tan sols 84 diputats i que arriba al càrrec gràcies a una gran amalgama de partits, entre els quals es troben Podem, el PNB i els independentistes catalans.

Un dels primers reptes a què haurà de fer front és a la situació a Catalunya. Sánchez es va comprometre durant la moció de censura a entaular una via de diàleg amb la Generalitat, per buscar “solucions polítiques” i un nou encaix constitucional com a “nació”. Tot i així, almenys de moment rebutja posar sobre la taula l’autodeterminació o l’acostament dels presos.

Respecte a l’economia, encara que està creixent a un ritme del 3%, Sánchez s’enfronta a una taxa d’atur del 16,7%. Està per veure si prendrà mesures per derogar la reforma laboral aprovada pel PP el 2012, a banda de la de les pensions del 2013.

En l’àmbit pressupostari, haurà d’aconseguir els suports necessaris per tirar endavant el sostre de despesa del 2019.

Entre les principals lleis que els socialistes volen modificar, es troba la Hipotecària, que per al PSOE és necessari millorar en matèria de sancions i de dació en pagament. Aquesta podria ser difícil de modificar, al trobar-se en minoria i tenir tant el PP com Ciutadans en contra.

Una altra de les lleis amb què s’han compromès és la de la Renda Mínima, consistent en pagaments de 426 euros per a famílies sense ingressos. Aquesta llei es troba actualment paralitzada, ja que encara no ha començat el debat d’esmenes.

Val a destacar que la major part de la Mesa al Congrés continua estant conformada pel Partit Popular i Ciutadans, que són els que decideixen si agilitzen o no els tràmits parlamentaris.

tracking