SEGRE

PANORAMA

Borrell serà el ministre d'Exteriors de Pedro Sánchez, que tindrà el seu Govern demà

Recuperarà la cartera d’Igualtat i crearà un alt comissariat contra la pobresa infantil || El lleidatà és el primer membre de l’Executiu confirmat, en el qual podria entrar també Miquel Iceta

Josep Borrell, en un míting electoral a la Llotja de Lleida l’any 2011.

Josep Borrell, en un míting electoral a la Llotja de Lleida l’any 2011.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El socialista Pedro Sánchez es va estrenar ahir a la Moncloa al rebre el president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, i amb un acte de celebració dels vint-i-cinc anys de relacions diplomàtiques entre Espanya i Andorra, amb el cap del Govern andorrà, Antoni Martí, i ultimant la composició del seu Govern, en el qual l’expresident del Parlament Europeu el lleidatà Josep Borrell serà el ministre d’Afers Exteriors.

Borrell, de la Pobla de Segur i de 71 anys, enginyer aeronàutic i doctor en Ciències Econòmiques, torna així a la primera línia política dos dècades després d’haver estat ministre en l’últim Govern de Felipe González i després de renunciar el 1999 a la candidatura a president de l’Executiu central que va guanyar en primàries Joaquín Almunia. Va ser un dels principals suports de Sánchez a les primàries de fa un any i va treballar en la redacció del projecte polític “d’esquerres” amb el qual l’avui president va recuperar les regnes del partit. La seua presència mediàtica es va potenciar a finals de l’any passat, en els mesos després del referèndum de l’1-O, arran de les seues intervencions en contra de la declaració unilateral d’independència i en favor de la unitat d’Espanya, en les manifestacions de Barcelona convocades per Societat Civil Catalana.

Sánchez té previst donar a conèixer demà l’organigrama i els noms del seu Executiu, que prendran possessió dijous i celebraran divendres el primer Consell de Ministres. Una estructura que recupera el ministeri d’Igualtat, que va crear el 2008 el també president socialista José Luis Rodríguez Zapatero i que ell mateix va suprimir dos anys després, i que inclou la creació d’un Alt Comissariat contra la Pobresa Infantil, que dependrà directament d’ell.

D’altra banda, les quinieles continuen i es dóna gairebé per segura l’entrada a l’Executiu del líder del PSC, Miquel Iceta, sobretot després que ell mateix digués que “no es descarta”, el contrari que ha suggerit l’exministre Jordi Sevilla, el nom del qual es va estudiar per a Economia.

El que és segura és la voluntat de Sánchez de donar entrada a Podem i altres forces polítiques als diferents òrgans de representació, constitucionals (Tribunal Constitucional i Consell General del Poder Judicial) i no constitucionals.

Així mateix, la responsabilitat d’aprovar la primera reforma legislativa adscrita al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere passa a mans del nou Govern.

Josep Borrell, en un míting electoral a la Llotja de Lleida l’any 2011.

Josep Borrell, en un míting electoral a la Llotja de Lleida l’any 2011.SEGRE

tracking