SEGRE

POLÍTICA CATALANA

La Generalitat recorre al Constitucional la impugnació de dotze lleis del Parlament

Artadi anuncia querelles contra Rajoy i Sáenz de Santamaría per vetar Turull, Rull, Puig i Comín || El cap de l’Executiu no es reunirà avui amb Arrimadas per la polèmica pel llaç groc del Palau

Torra compareix al Parlament

Torra promet reparar el "dany" del 155 i treballar pel "mandat" de l'1-OParlament de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell Executiu de la Generalitat va celebrar ahir la primera sessió ordinària des de l’octubre i, com va explicar la portaveu, la consellera Elsa Artadi, el Govern va decidir presentar al·legacions davant del Tribunal Constitucional per la impugnació de dotze lleis del Parlament per part del Govern central, entre les quals la de la investidura a distància. A més, l’Executiu també es personarà en les causes obertes arran dels recursos d’inconstitucional presentats per Podem i el Parlament contra el 155. Així mateix, Artadi va avançar que tots els consellers que figuraven al primer Govern del president Torra, que no es van publicar al DOGC per ordre de l’Executiu central, es querellaran contra l’expresident Mariano Rajoy i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per presumpta prevaricació al vetar Josep Rull, Jordi Turull, Lluís Puig i Toni Comín, els quatre consellers amb Puigdemont. La Generalitat va acordar també demanar un informe per determinar si el decret que va confeccionar el Govern central per facilitar la sortida d’empreses de Catalunya “vulnera els drets dels accionistes d’aquestes companyies”, va indicar Artadi.

Així mateix, la portaveu de l’Executiu va asseverar que el conseller d’Interior, Miquel Buch, no farà una “purga” als comandaments dels Mossos que han dirigit la policia catalana a l’empara del 155. Artadi va remarcar que Buch encara ha d’estudiar “com ha quedat” el departament després de la intervenció i va admetre que encara no han decidit el paper que ocuparà l’exmajor dels Mossos Josep Lluís Trapero.

En un altre ordre de coses, el president enviarà en els pròxims dies una carta a diferents mandataris europeus per informar-los de la formació d’un nou Govern a Catalunya i alertar-los de l’existència de “presos polítics i exiliats” a Espanya, així com de la “persecució de drets” que hi té lloc. A més, Torra va interposar ahir una querella contra el socialista Alfonso Guerra per presumptes injúries greus a l’haver-lo titllat de “nazi”. D’altra banda, va quedar suspesa ahir la reunió d’avui de Torra i la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, després que aquesta exigís que es retirés el llaç groc de la façana del Palau abans de la trobada.

tracking