SEGRE

REUNIÓ BILATERAL

Optimisme davant la cimera del segle

Trump vaticina que les coses aniran “molt bé” durant la trobada amb Kim Jong-un || Pyongyang espera avançar cap a un “mecanisme de pau” que obri una “nova era” a la península coreana

El president nord-americà, Donald Trump, davant del seu homòleg singapurès, Lee Hsien Loong.

El president nord-americà, Donald Trump, davant del seu homòleg singapurès, Lee Hsien Loong.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A poques hores de la històrica reunió bilateral a Singapur entre els mandataris dels Estats Units i Corea del Nord, Donald Trump i Kim Jong-un, es respira una atmosfera d’optimisme sobre el resultat de la trobada, que podria consistir en un cara a cara entre els dos dirigents, amb l’única companyia dels traductors. La bona sintonia al voltant de la cimera entre Trump i Kim, que fins fa uns mesos es llançaven insults mutus, va ser ahir alimentada amb les paraules del president nord-americà, que va vaticinar que tot sortirà “molt bé”. Igualment, Trump va donar les gràcies al primer ministre singapurès, Lee Hsien Loong, per la seua “generositat i col·laboració” per haver fet possible la cimera.

Tal com va assegurar el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, el país està “preparat” per proporcionar als nord-coreans “garanties de seguretat úniques i sense precedents” que podrien passar per canvis en el contingent de 28.000 soldats que els EUA tenen desplegats a Corea del Sud. Tanmateix, Pompeo va deixar clar que mantindran les sancions sobre el règim de Pyongyang fins que Kim Jong-un no procedeixi a dur a terme una desnuclearització constatable.

Washington mantindrà les sancions a Pyongyang fins que pugui constatar la desnuclearització de Kim

“Les sancions seguiran fins que Corea del Nord elimini de forma completa i verificable els seus programes d’armes de destrucció massiva”, va subratllar, alhora que va advertir que “si la diplomàcia no avança en la direcció correcta, les sancions augmentaran”.

Per la seua part, l’agència oficial de notícies nord-coreana KCNA va explicar ahir que Trump i Kim abordaran l’establiment d’un “mecanisme de pau permanent i durador” a la península coreana que obri una “nova era” de relacions entre les dos nacions.

Des del sud del paral·lel 38, el conseller de Seguretat Nacional de la Presidència sud-coreana, Moon Chung-in, va demanar que no es jutgi Pyongyang pel seu “comportament anterior”. “Ara és el moment per deixar de banda totes aquestes coses. Vegem si Corea del Nord pot donar el que els Estats Units i el món sencer volen”, va subratllar. També Kim Dong-yeon, ministre de finances sud-coreà, va instar a donar suport a la pau a la regió per propiciar un major desenvolupament econòmic.

La reunió del G7, un “desastre” a què els EUA resten importància El cap de la diplomàcia alemanya per a temes de cooperació transatlàntica, Peter Beyer, va qualificar ahir de “desastre diplomàtic” la cimera del G7 al Canadà, que va acabar amb la retirada dels EUA de la declaració final arran d’unes declaracions del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, en què assegurava que el seu país imposarà aranzels als productes nord-americans com a resposta als gravàmens del veí del sud. Així mateix, Beyer va subratllar que no el va sorprendre que Trump actuï de “forma erràtica i poc fiable”. No obstant, Mike Pompeo va restar importància a l’assumpte ahir mateix i va pronosticar que les relacions entre Washington, el Canadà i la UE continuaran sent “sòlides”. D’altra banda, les crítiques a Trump i un sonat “A la merda Trump!” de l’actor nord-americà Robert De Niro a l’edició 72 dels premis Tony a Nova York.

tracking