SEGRE

PANORAMA

Maragall anuncia la reobertura de les delegacions a l’estranger

La Generalitat pretén començar per les grans ciutats europees i els Estats Units || La intenció és restituir el “major” nombre de càrrecs cessats pel 155

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Ernest Maragall, va assegurar ahir que vol reobrir les delegacions de la Generalitat a l’estranger “immediatament”, començant per les grans ciutats europees i els EUA. En concret, Maragall va parlar de tornar a tenir representació a les urbs de Londres, Roma, Berlín, Nova York i Washington, a més de Suïssa. El conseller va remarcar que les concrecions podrien arribar la setmana vinent i que, com a màxim, les delegacions reobertes tornaran a estar operatives en “dos o tres setmanes”.

La seua intenció és que hi hagi continuïtat en el front de les oficines, intentant que, en la “majoria” de casos, els delegats cessats puguin recuperar el seu càrrec.

La reobertura es basa en tres fases: una d’urgència, una altra de consolidació i una última d’expansió

Respecte al nou representant a la seu de Brussel·les, Maragall va preferir no oferir detalls i va assegurar que se sabrà d’aquí a pocs dies. El conseller va indicar que el pla d’actuació s’articula en tres fases. En una primera etapa “d’urgència”, prevista per a les properes setmanes, es recuperaran les delegacions del Regne Unit, Itàlia, Alemanya, Suïssa i els EUA.

La segona fase “de consolidació” es basarà a donar visibilitat en l’escena internacional amb la tramesa de corresponsals a París, Portugal, els Balcans i els Països Nòrdics, actuant a dos o tres mesos vista. La tercera fase “d’expansió”, està prevista per a finals d’any.

Tot i així, la llei d’Acció i del Servei Exterior de l’Estat obliga totes les autonomies a comunicar al ministeri d’Afers Estrangers els viatges a l’estranger dels presidents o l’obertura d’oficines a l’estranger.

En aquest sentit, el ministeri, encapçalat pel lleidatà Josep Borrell, ha de decidir si l’obertura de la delegació és conforme amb l’estratègia de l’Executiu central. Les visites dels presidents autonòmics s’acostumen a comunicar amb uns 10 dies d’antelació.

D’altra banda, l’associació Junts per la República, promoguda per independents de JxCat, té previst fer la seua presentació pública a començaments de juliol, amb Jordi Sànchez com un dels seus principals referents.

Proposen llistes sobiranistes conjuntes per a les municipalsLa coordinadora Primàries per la República va proposar ahir crear llistes “transversals” independentistes a tot Catalunya de cara a les eleccions municipals de l’any 2019, en les quals totes les formacions independentistes es presentin sota un mateix partit. El periodista Jordi Graupera va explicar que quan va llançar la proposta de primàries per a Barcelona fins a catorze municipis es van posar en contacte amb ell interessats en el projecte, entre els quals Lleida. En aquest sentit, l’alcaldable del PDeCAT a Barcelona, Neus Munté, es va mostrar dimecres partidària de “sobrepassar el perímetre del nostre espai polític” i d’“eixamplar l’espai”.

tracking