SEGRE

EUROPA DIPLOMÀCIA

La República de Macedònia del Nord ja és oficial

Després de la firma d’un acord històric amb Grècia || Final a un conflicte de 27 anys, però amb reticències a tots dos països

Els primers ministres de Macedònia i Grècia, ahir després de la firma de l’acord a Prespes.

Els primers ministres de Macedònia i Grècia, ahir després de la firma de l’acord a Prespes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Grècia i l’Antiga República Iugoslava de Macedònia van firmar ahir l’acord que pretén resoldre la disputa sobre el nom d’aquesta exrepública iugoslava, qualificat d’històric en l’escenari internacional, però que ha aixecat velles ferides a l’interior de tots dos països. L’acord, que contempla que el país passi a dir-se República de Macedònia del Nord, pretén posar punt final a un conflicte que s’ha prolongat durant vint-i-set anys. L’acord va ser firmat pels ministres d’Afers Exteriors grec, Nikos Kotzias, i macedoni, Nikola Dimitrov, així com pel mediador de l’ONU, Matthew Nimetz, en presència dels primers ministres Alexis Tsipras i Zoran Zaev en una cerimònia celebrada a la vora del llac Prespes, a la frontera entre Grècia, Albània i Macedònia.

La cerimònia va tenir lloc tan sols hores després que el Govern de Tsipras superés una moció de censura presentada per l’oposició conservadora pel seu rebuig a l’acord.

Una vegada ratificat per la cambra macedònia, Grècia notificarà a la Unió Europea que dóna suport a l’obertura de negociacions d’adhesió, i a l’OTAN que recolza una invitació per a la integració de Macedònia del Nord en l’aliança.

tracking