SEGRE

SEGURETAT SOCIAL NEGOCIACIÓ

La pujada de pensions en temps de crisi encalla el Pacte de Toledo

La majoria dels partits veu factible finançar-les via impostos però sense unanimitat sobre lligar-les a l’IPC || El debat s’ajorna pel congrés del Partit Popular

Imatge de dilluns d’una concentració de pensionistes celebrada a Bilbao.

Imatge de dilluns d’una concentració de pensionistes celebrada a Bilbao.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió de Seguiment i Avaluació del Pacte de Toledo va acordar ahir aparcar fins després del Congrés del PP el debat sobre el manteniment del poder adquisitiu de les pensions que PSOE, Podem i Compromís volen que estigui lligat a l’IPC, mentre que la resta de grups defensa que es desvinculi de la inflació en èpoques de crisi.

Així, van justificar que el PP és el grup amb més pes parlamentari i que a l’ampli ventall d’opcions que es postulen a liderar-lo hi podria haver diferents sensibilitats en aquest sentit. Tot això malgrat que en l’anterior reunió s’hagués arribat a comentar la possibilitat de votar ahir la recomanació, hi hagués o no acord.

La majoria dels partits veu factible que el dèficit de la Seguretat Social pugui finançar-se a través dels impostos, encara que demanen un debat en profunditat en el marc de la Comissió del Pacte de Toledo per veure si serien impostos finalistes vinculats només a les pensions.

Abans de la reunió, grups com Podem celebraven que diversos punts polèmics que es discutien en la comissió, com la possibilitat d’una revalorització de les pensions a diferents ritmes en moments de dificultat econòmica, havien desaparegut a la nova redacció proposada abans del partit. Tanmateix, grups com el PP o el PDeCAT van demanar tornar a incloure aquest aspecte en una nova redacció de la recomanació que se sotmeti a debat.

Tampoc existeix consens de cara al paper que tindrien els elements complementaris que s’afegeixen a l’IPC –element “troncal” o “medul·lar” ja acceptat per tots– en la pujada de les pensions, ja que el PP s’oposa que es deixi la inflació com a únic referent per a tots els anys. “Si és IPC pur i dur, no hi ha acord”, esgrimia a l’entrada un dels seus diputats.

El seu portaveu en la Comissió, Gerardo Camps, va manifestar que “si cada any, amb caràcter permanent, hi ha pujada d’IPC i no hi ha Factor de Sostenibilitat els números ens canvien de despesa” mentre va recordar que només amb l’actual índex de revalorització de les pensions del 0,25% i amb el creixement de nous pensionistes hi ha un augment de despesa anual de 4.000 milions d’euros.

tracking