SEGRE

Iglesias planteja a Torra mediar per a la "distensió" i preveu visitar els presos

El líder de Podemos ha demanar l'acostament dels líders independentistes empresonats

Torra i Iglesias s'han reunit al Palau de la Generalitat durant prop d'una hora.

Iglesias planteja a Torra mediar per a la "distensió" i preveu visitar els presosEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha plantejat aquest dilluns al president de la Generalitat, Quim Torra, mediar per contribuir a la "distensió" entre Catalunya i l’Estat mitjançant un diàleg "sense condicions" i ha avançat que preveu visitar els sobiranistes a la presó, després de demanar el seu acostament. Torra i Iglesias s’han reunit avui al Palau de la Generalitat durant a prop d’hora i mitja per analitzar la situació de Catalunya i el nou escenari polític a Espanya amb el Govern del PSOE, que obre la porta al diàleg entre els dos executius.

En roda de premsa al terme de la reunió, el secretari general de Podemos ha explicat que comparteix amb Torra que, per resoldre el "conflicte català", el diàleg "ha de ser el vehicle" entre el Govern i l’Executiu de Pedro Sánchez, al qual transmetrà que aquest "ha de ser el nou escenari polític" en les relacions entre Catalunya i Espanya. "Cal acabar amb l’excepcionalitat, amb les presons i amb la judicialització de la política", ha reivindicat Iglesias, qui ha anunciat la seua voluntat de visitar els presos i així "contribuir a la distensió". Ha recalcat, en aquest context, que "li consta" que el president del Govern "desitja" l’acostament dels presos a presons catalanes, possibilitat que seria "molt important -segons el seu parer- com a primera mesura de distensió".

Així mateix, Iglesias ha precisat que el tema dels presos ha estat una de les "preocupacions" que li ha transmès el cap de l’executiu català durant la trobada, a més dels "límits als drets civils", com l’exhibició de símbols independentistes. De fet, Torra ha trobat "complicitat" amb Iglesias en el referèndum i en la situació dels polítics presos que poden permetre avançar en "espais de diàleg", segons ha afirmat en roda de premsa la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi.

En aquest sentit, Artadi ha definit el líder de Podemos com un "actor molt rellevant", perquè reconeix "la situació" que hi ha a Catalunya, ja que avala el dret a decidir i qüestiona la situació dels presos sobiranistes, per la qual cosa ha apostat per una relació "fluida" amb Podemos, si bé ha deixat clar que l’executiu català el que defensa és l’excarceració dels líders independentistes.

Malgrat la bona sintonia que han exhibit avui, Torra no li ha concretat a Iglesias cap petició perquè mediï amb el president del Govern, Pedro Sánchez, ja que ha estat una primera reunió de presa de contacte, encara que no ha descartat acords en un futur.

Iglesias, d’altra banda, ha opinat que la monarquia "ha jugat un paper molt matusser en el conflicte català", igual com "els partits de dretes", en negar el reconeixement de la plurinacionalitat. "No s’entén Espanya sense aquest reconeixement" que ha de sustentar-se sobre els "valors republicans" perquè "Catalunya i Espanya puguin caminar juntes", ha advertit el líder de Podemos.

Torra ha regalat a Iglesias una sèrie limitada d’una litografia de l’artista barceloní Jesús Galdón, que representa la placa que la Generalitat va posar l’any passat al mur de Mauthausen, mentre que el líder de Podemos ha obsequiat el president català amb el llibre "Què passa a Catalunya?" del periodista i escriptor Manuel Chaves Nogales.

Torra i Iglesias s'han reunit al Palau de la Generalitat durant prop d'una hora

Torra i Iglesias s'han reunit al Palau de la Generalitat durant prop d'una horaGeneralitat de Catalunya

tracking