SEGRE

POLÍTICA EUROPEA

Els països mediterranis esbossen un pacte per crear centres de migrants a la UE

Espanya i Grècia serien els països que allotjarien aquestes instal·lacions || La idea, que desperta el recel dels països de l’Est, compta amb “ple suport” per part de les institucions comunitàries

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir, a la cimera europea.

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ahir, a la cimera europea.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de les amenaces d’Itàlia de bloquejar els acords en la cimera que els Vin-i-vuit celebren a Brussel·les, els estats membres de la Unió Europea van arribar ahir, al punt de la mitjanit, un principi de pacte per resoldre la crisi per l’acollida dels migrants, que s’ha agreujat en les últimes setmanes a causa de la negativa del nou Govern transalpí de permetre que el vaixell Aquarius, amb 629 persones a bord, desembarqués al país. D’aquesta manera, Itàlia, França, Espanya, Grècia i Malta es van mostrar oberts a habilitar centres de retenció de migrants dins de les fronteres comunitàries. En aquests, serien reclosos els nouvinguts fins a ser transferits a altres països europeus o ser repatriats al seu lloc d’origen. Segons l’esborrany provisional que es negociava al tancament d’aquesta edició, aquests centres s’instal·larien a Espanya i a Grècia. La iniciativa, que compta amb “ple suport” de les institucions comunitàries i la benedicció d’Alemanya, va suscitar recels al bloc de l’Est.

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va apel·lar a la responsabilitat i a la solidaritat dels països europeus per provar de tancar un acord migratori. Per la seua part, la cancellera alemanya, Angela Merkel, en un discurs ahir mateix al Bundestag va advertir que “la migració pot decidir el destí de la Unió Europea”.

Sánchez i Macron apel·len a la “solidaritat” per trobar un consens i Merkel alerta de la importància del pacte

En aquest sentit, Angela Merkel va arribar a la cimera en el seu moment de més debilitat, a causa de la crisi de govern amb els seus socis bavaresos de la CSU, que li exigeixen endurir les polítiques de refugiats germàniques.

El president francès, Emmanuel Macron, d’altra banda, va subratllar que “hi ha treball per fer fora de les fronteres d’Europa, a les fronteres i dins d’Europa, basat en dos principis, que són la responsabilitat i la solidaritat”.

Espanya busca el suport de Rabat, contrari a centres al país El ministre d’Afers Exteriors i de Cooperació, Josep Borrell, es va mostrar ahir “segur” que el Govern del Marroc col·laborarà amb Espanya a l’hora d’“intentar controlar” les arribades de migrants a les costes espanyoles, que va donar per fet que continuaran augmentant “amb el bon temps”. En declaracions a la premsa a Rabat durant la seua visita juntament amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, Borrell va confirmar que el tema migratori figura a l’agenda de les trobades que mantinguin tots dos i també ho està en el Consell Europeu de Brussel·les, d’on va confiar que surtin “propostes operatives”.

tracking