SEGRE

POLíTICA

ERC i PDeCAT donen suport a la renovació de RTVE en accedir el Govern estatal a "parlar de tot"

ERC i PDeCAT donaran suport a renovar RTVE en accedir el Govern estatal a

ERC i PDeCAT donaran suport a renovar RTVE en accedir el Govern estatal a "parlar de tot"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i PDeCAT votaran a favor de la llista proposada per PSOE, Unidos Podemos i PNB per renovar RTVE i de validar el decret de l’Executiu després que el president, Pedro Sánchez, "hagi corregit" la seua postura i hagi accedit a "parlar de tot" amb el de la Generalitat, Quim Torra.

"Benvinguda la correcció", ha subratllat el portaveu d’ERC, Joan Tardà, abans del ple extraordinari del Congrés que aprovarà l’elecció de sis consellers de RTVE després del suport anunciat pels partits nacionalistes catalans.

Un suport que s’estén també a la convalidació del decret de l’Executiu sobre renovació urgent de RTVE davant de l’"acord amb PSOE i Govern de què en la reunió" que mantindran Sánchez i Torra dilluns vinent "es parlarà de tot" i després que les parts hagin reconegut que "cal escoltar el que diu l’altre".

ERC, de qui depenia en última instància el vistiplau del Congrés a la llista de sis consellers proposada per PSOE, Unidos Podemos i PNB, va deixar ahir la porta oberta al seu suport després d’escoltar la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, oferir un diàleg obert i sense condicions a la Generalitat.

No obstant això, aquest matí la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ha advertit que el dret d’autodeterminació no és a la Constitució ni està en la proposta de reforma de la Carta Magna que defensa el PSOE, encara que Torra li ho plantegi a Pedro Sánchez.

Per a ERC, aquest "grau d’acord" suposa una "victòria política", si bé Tardá ha precisat que aquesta celebració "per una cosa tan evident com que les parts han de parlar de tot ja denoten que les coses no anaven bé".

"Celebro que s’hagi imposat la realitat i el sentit comú de què res, res, res ni ningú no pot quedar exclòs d’un marc de diàleg", ha conclòs.

Per la seua part, el portaveu de PDeCAT, Carles Campuzano, ha confirmat el suport del seu grup "per coherència" i ha lamentat l’"obstrucció" del PP i Ciutadans, que han rebutjat secundar aquesta llista.

"L’ideal hauria estat que estiguessin, però no han volgut entendre que la seua posició d’obstrucció feia les coses inevitables per al Govern", que va haver de redactar aquest reial decret.

També el PSOE ha criticat la postura del PP i Ciutadans i la portaveu del grup parlamentari, Adriana Lastra, ha lamentat "profundament" que les negociacions amb el PP no hagin prosperat i que aquest partit hagi decidit no integrar-se a aquest acord sobre la "direcció transitòria de RTVE".

La portaveu de Podemos a la Comissió Mixta de control a RTVE, Noelia Vera, ha coincidit que l’elecció dels nous consellers de RTVE és una "solució transitòria" per "impedir que el PP continuï segrestant" la corporació pública.

"No ens ha quedat cap altra després del bloqueig de la Cambra després de nou mesos", ha asseverat la diputada de la formació morada, que ha considerat que de no adoptar aquesta mesura sortiria endavant un concurs públic "trucat pel PP".

tracking