SEGRE

Torra i Torrent visiten els sis independentistes presos que ja estan en presons catalanes

Imatges de l'arribada dels polítics presos al centre penitenciari de Ponent

Els polítics presos, al centre penitenciari de PonentItmar Fabregat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sis primers independentistes presos dormen des d’aquesta nit en presons catalanes, on ja han rebut la visites del president de la Generalitat, Quim Torra, i del Parlament, Roger Torrent, entre mostres populars de suport a les portes de la presó. Després de parades tècniques a la presó de Lleida i a la de Brians-2, l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l’exconseller de Exteriores Raül Romeva, el diputat de JxCAT i exlíder de l’ANC Jordi Sànchez i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han ingressat a les 13.27 hores a la presó de Lladoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona), una de les més modernes de Catalunya.

Una vegada superat el tràmit de la revisió mèdica i psicològica, els quatre presos han estat traslladats a les seues cel·les individuals definitives al mòdul 2 de la presó, que compartiran amb 93 interns, majoritàriament que compleixen condemna.

Per la seua part, l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exconsellera de Trabajo Dolors Bassa han arribat cap a les 16.15 hores a la presó de Puig de les Basses, en Figueres (Girona), en el seu cas després de ser conduïdes directament per la Guàrdia Civil des de la presó de dones d’Alcalá de Henares (Madrid).

D’aquesta forma, dels nou independentistes presos preventivament per rebel·lió únicament romanen empresonats a Madrid els exconsellers de Presidencia Jordi Turull, d'Interior Joaquim Forn i de Política Territorial Josep Rull, el trasllat del qual al centre de Lledoners ja s’està tramitant.

Amb l’arribada a Catalunya dels sis primers presos independentistes, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el del Parlament, Roger Torrent, han efectuat una compareixença conjunta en la que han advertit que l’acostament dels reclusos no és cap "gest" del Govern i han avisat que "no posa fi a la injustícia" que estan patint, per la qual cosa han demanat la seua posada en llibertat. "Aquest trasllat no és cap gest polític i en cap cas no forma part d’una negociació", ha remarcat Torra, que ha garantit que no deixarà de treballar "ni un minut" per aconseguir "la plena llibertat dels presos i les preses polítiques" i l’"anul·lació de la seua causa" judicial.

A la tarda, Torra, que és advocat de professió, s’ha desplaçat cap al centre de Lledoners, on ha accedit per visitar els polítics presos i per participar posteriorment en la marxa de suport convocada per les entitats independentistes Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana (ANC).

Paral·lelament, el president del Parlament s’ha entrevistat a la presó de Puig de les Basses amb Forcadell i Bassa, juntament amb les conselleres de Presidència, Elsa Artadi, Cultura, Laura Borràs, i Treball, Chakir El Homrani.

Torra i Torrent s’han afegit també a les concentracions de suport per als polítics presos que s’han convocat a les portes d’ambdues presons, amb la presència de diversos consellers del Govern i dirigents polítics.

Sobre l’arribada dels presos a presons catalanes, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha afirmat que l’executiu de Pedro Sánchez "ha complert la llei i la seua obligació" de traslladar-los a Catalunya.

"Estic absolutament convençuda que la Generalitat farà el mateix amb la gestió penitenciària dels presos", ha afegit.

Precisament, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha insistit, en declaracions a Efe, en que el trasllat dels presos a Catalunya "no és cap regal ni concessió", sinó el compliment de la llei, i ha defensat que l’acostament és la millor opció, dins de les "possibilitats" que hi ha.

"L’opció era que seguissin a Madrid o treballar insistentment perquè siguin més a prop de casa i és el que estem materialitzant ara", ha afirmat la consellera, que ha mostrat la seua indignació pel fet que es critiquin els "privilegis" que podrien tenir els polítics presos: "Ser a la presó és un privilegi?", ha preguntat.

Després del seu ingrés en presons catalanes, els sis polítics independentistes presos podran tenir comunicacions amb els seus familiars en un termini curt de temps, amb un règim de visites molt semblant el que tenien a les presons madrilenyes.

tracking