SEGRE

PANORAMA

Almenys quatre de nous rescatats de cova de Tailàndia, segons mitjans locals

En portaven més de dos setmanes i on encara romanen cinc d’atrapats

El rescat dels atrapats en una cova tailandesa pot tardar mesos

El rescat dels atrapats en una cova tailandesa pot tardar mesosEFE/EJÉRCITO DE TAILANDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys quatre persones han estat rescatades al llarg de la jornada d’avui de la gruta del nord de Tailàndia on portaven més de dos setmanes i on encara en romanen cinc d’atrapats, informen mitjans locals.

Els nous alliberats s’afegeixen als quatre nens ingressats a l’hospital provincial de Chiang Rai per a una avaluació de salut després d’abandonar la caverna diumenge.

Igual com ahir, els xavals van sortir de manera esglaonada: el primer va abandonar la gruta a prop de les 16.45 hora local (09.45 GMT) i l’últim va sortir sobre les 19.00 hora local (12.00 GMT), segons el mitjà KhaoSod.

Les autoritats encara no han ofert una confirmació oficial d’aquests quatre rescats.

Diversos helicòpters en aparents tasques de trasllat d’emergència van sobrevolar el campament de premsa situat a dos quilòmetres de la cova, segons va poder constatar Efe.

El primer ministre de Tailàndia, Prayut Chan-ocha, ha supervisat aquesta tarda l’operatiu d’evacuació, encara que no està previst parli públicament.

El contingent internacional de bussejadors de rescat va tornar a entrar a la cavitat a les 11.00 hora local (04.00 GMT) amb l’objectiu de tornar amb alguna de les nou persones que aquest matí seguien enclaustrades, va dir Narongsak Ossottanakorn, portaveu de l’operatiu.

Aquesta segona temptativa podria ser més ràpida que la realitzada la vigília gràcies a les bones condicions que van trobar ahir els equips de salvament a l’interior dels túnels subterranis, indico Narongsak.

Els membres de salvament, al costat dels nens, han de superar per assolir la boca exterior de la cova una ruta complexa amb laberíntiques galeries parcialment inundades i amb desnivells i visibilitat nul·la.

Entre la primera operació, diumenge, i aquesta segona, les autoritats van interrompre el rescat durant unes 14 hores per procedir a la reposició de les bombones d’aire comprimit utilitzades durant els feines d’evacuació i avaluar les parts inundades de la gruta.

L’arribada dissabte passat d’un temporal de pluges a la regió i que romandrà durant gran part de la setmana va marcar l’inici de l’operació de rescat.

Les precipitacions són una de les principals preocupacions de les autoritats, a causa que l’aigua filtrada per la muntanya pot tornar a inundar les galeries i anul·lar el drenatge efectuat des que van ser trobats amb vida els 12 escolars, d’entre 11 i 16 anys, i el seu tutor, de 26.

Narongsak va insistir a alertar del problema que suposen les pluges, però va dir que un equip de militars es troba a la muntanya amb la tasca de bloquejar l’entrada d’aigua cap als túnels subterranis.

Els tretze atrapats es van internar a les galeries el dissabte 23 de juny després d’un entrenament de futbol quan una sobtada tempesta va començar a inundar la cavitat i els va tallar la sortida.

Van ser trobats després de nou dies d’intensa recerca en la que van participar més d’1.300 persones.

Funcionarios y miembros de las fuerzas militares tailandesas participan en la operación de búsqueda y rescate de un equipo de fútbol desaparecido en la cueva Tham Luang, en el Parque Forestal Tham Luang Khun Nam Nang Noon, en la provincia de Chiang Rai, (Tailandia).

Troben vius els 12 escolars perduts fa més d'una setmana en una cova tailandesaEFE

tracking