SEGRE

PANORAMA

Llarena inhabilita els diputats processats i fa perillar la majoria independentista

Tanmateix, no cessa Comín, que encara pot recórrer || Declara en rebel·lia Puigdemont i la resta de polítics a l’estranger, rebutja de nou excarcerar Forn i manté la fiança de 2,1 milions

El magistrat Pablo Llarena i el rei Felip VI van acudir ahir a l’entrega de despatxos a la nova promoció de jutges, a Barcelona.

El magistrat Pablo Llarena i el rei Felip VI van acudir ahir a l’entrega de despatxos a la nova promoció de jutges, a Barcelona.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena va dictar ahir un acte en què posa fi a la instrucció de la causa contra la cupúla del procés per l’1-O i inhabilita sis dels set diputats processats. Així, va suspendre dels seus càrrecs a Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, a tots ells de JxCat, i a Oriol Junqueras i Raül Romeva, d’ERC.

No obstant, el conseller destituït de Salut, Toni Comín, que és també diputat, es va deslliurar perquè encara té opció de recórrer el seu processament. D’aquesta manera, Llarena fa perillar la majoria independentista a la Cambra catalana en privar de vot aquests sis diputats. En aquest sentit, en la interlocutòria, Llarena va deixar en mans del Parlament la possibilitat que els suspesos siguin substituïts “temporalment” per altres membres de les seues candidatures fins que no se celebri el judici i es dicti una sentència ferma.

D’altra banda, el magistrat del Suprem va declarar en rebel·lia Carles Puigdemont, els consellers cessats Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí, i les exdiputades Marta Rovira i Anna Gabriel, alhora que va suspendre el curs de la causa contra ells. Així, tal com marca la Llei d’Enjudiciament Criminal, el procediment en contra seu se suspendrà fins que siguin posats a la seua disposició.

El magistrat proposa al Parlament que substitueixi “temporalment” els diputats

Igualment, en la interlocutòria, Llarena va tornar a rebutjar la posada en llibertat, per quarta vegada, del conseller destituït d’Interior, Joaquim Forn, a l’entendre que persisteix el risc de fuga i de reiteració delictiva. En aquest sentit, va argumentar que l’actual Govern de Quim Torra es “vanta” de seguir amb la deriva independentista.

A més, el magistrat va tancar la porta a incloure en el procediment a l’expresidenta de l’AMI Neus Lloveras i a l’expresident de l’ACM i conseller d’Interior, Miquel Buch, tal com havia sol·licitat l’acusació popular. Els dos estan sent investigats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per presumptes delictes de desobediència, malversació i prevaricació.

Respecte a la fiança imposada a Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i 12 consellers del seu Executiu, Llarena va considerar suficients els 2,1 milions d’euros ja abonats per l’ANC i Òmnium gràcies a l’anomenada “caixa de solidaritat”. Així, va desestimar la petició de l’acusació popular, exercida per Vox, per elevar aquesta quantitat fins als 5,5 milions d’euros. En relació amb la presumpta malversació dels processats, en la interlocutòria,

Llarena va deixar sense efecte una sol·licitud que havia cursat davant del ministeri d’Hisenda perquè els tècnics del fisc li preparessin un informe sobre la informació entregada per la Generalitat a la interventora general dels seus comptes, argumentant que retardaria massa el transcurs del procediment.

tracking