SEGRE

PANORAMA

Torra insisteix en l'autodeterminació i l'1-O com a partida per negociar

Reclama una Constitució i diu que ell no hi té res a perdre || Prepara una conferència política per al setembre que fixi el full de ruta de l’independentisme

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant la sessió de control al Parlament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant la sessió de control al Parlament.GOVERN DE LA GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va assenyalar ahir, després de la reunió de dilluns a la Moncloa amb el cap de l’Executiu central, Pedro Sánchez, que espera que el president del Govern adopti “decisions fermes” entorn de la judicialització del conflicte català, que demostrin el “canvi de cicle” respecte a les polítiques del Gabinet de Mariano Rajoy. Torra, que va subratllar que no desitja més “gestos” des de Madrid, va explicar que la trobada amb Sánchez va servir “per iniciar el diàleg”. Tanmateix, va afegir que encara no ha començat la “negociació”.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el cap de l’Executiu va explicar que va coincidir amb Sánchez que Catalunya té “un problema polític que requereix una solució política”, malgrat reconèixer que “en els grans temes de fons tenim posicions molt allunyades”. En aquest sentit, es va preguntar com pretén l’Estat “resoldre políticament un problema polític” si no és a través de les urnes, i va advertir Sánchez que “cap solució no és possible si no passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació dels catalans”.

En aquest sentit, va dir que “l’eix central de la legislatura serà dotar Catalunya d’una Constitució”. “Vull arribar a la independència, tinc 55 anys, els meus fills ja són grans i no hi tinc res a perdre”, va remarcar. Torra, que va insistir que el punt de partida de la negociació ha de ser el referèndum de l’1-O i la “declaració política d’independència” del 27 d’octubre, també va denunciar davant del president del Govern central “la injustícia i la indecència de tenir presos polítics i exiliats”. D’altra banda, va anunciar que el vicepresident Pere Aragonès i la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, es reuniran demà a la Moncloa.

Per la seua part, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, va avançar que Torra prepara una conferència política per al setembre en la qual l’independentisme haurà de definir el full de ruta. En aquest sentit, va indicar que serà “una reflexió compartida amb la ciutadania de com considera que ha de ser el recorregut de Catalunya en els propers mesos i anys”. Artadi també va rebutjar posar una “data límit” per esperar que Sánchez expliqui la seua proposta per a Catalunya.

tracking