SEGRE

POLÍTICA TRIBUNALS

Alemanya entregarà Puigdemont per malversació però descarta la rebel·lió

El líder de JxCat: “Hem derrotat la principal mentida sostinguda per l’Estat”

Carles Puigdemont, al sortir de la presó de Neumünster, el passat 6 d’abril.

Carles Puigdemont, al sortir de la presó de Neumünster, el passat 6 d’abril.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tribunal de Schleswig-Holstein va acordar ahir l’entrega a Espanya de Carles Puigdemont únicament per malversació. La negativa dels magistrats alemanys a extradir el líder de JxCat per rebel·lió col·loca el Tribunal Suprem en una cruïlla i dóna ànims a l’independentisme per seguir exigint l’excarceració dels polítics empresonats.

L’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein va acordar ahir entregar Carles Puigdemont a les autoritats espanyoles per un presumpte delicte de malversació de cabals públics en relació amb el referèndum de l’1-O. No obstant, els magistrats d’aquest tribunal van rebutjar extradir-lo pel delicte de rebel·lió, a l’entendre que el líder de JxCat no va ser el causant de la violència que hi va haver en la jornada de votació ja que el seu objectiu era que el resultat de la consulta servís de base per a futures negociacions amb el Govern espanyol. D’aquesta manera, en cas de materialitzar-se el trasllat de Puigdemont a Espanya, el Tribunal Suprem només el podria jutjar per suposada malversació, a diferència de la resta d’imputats per rebel·lió que es van quedar a Catalunya després de la declaració unilateral d’independència. D’aquesta manera, el número 1 de JxCat s’enfrontaria a una pena màxima de 12 anys de presó, mentre que la resta de processats per rebel·lió podrien ser condemnats a un màxim de 30 anys de presó. La Fiscalia alemanya, que actua de corretja de transmissió de les autoritats judicials espanyoles, va indicar que no pot recórrer la resolució del tribunal territorial.

Davant d’aquesta situació, el Suprem pot elegir entre tres opcions. D’una banda, pot seguir endavant amb l’extradició i asseure Puigdemont al banc únicament pel presumpte dispendi de diners públics en l’1-O. De l’altra, pot retirar l’euroordre contra el líder de JxCat, però mantenir una ordre de detenció contra ell en territori espanyol, cosa que li impediria tornar de l’estranger i sortir d’Alemanya. Com a tercera opció, el magistrat Pablo Llarena pot acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè es pronunciï sobre si la normativa de l’euroordre permet a l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein actuar de la manera en què ho ha fet. Fonts properes a Llarena, citades per El Mundo, van avançar ahir que rebutjarà l’extradició de Puigdemont per malversació, encara que no està clar si acudirà a instàncies comunitàries.

Després de conèixer-se la resolució dels magistrats alemanys, el mateix Puigdemont es va felicitar perquè “hem derrotat la principal mentida sostinguda per l’Estat”. Així mateix, va dir que “seguirem lluitant fins al final” per la llibertat “dels nostres companys empresonats”. En la mateixa línia, el seu advocat Jaume Alonso-Cuevillas va qualificar de “gran èxit” la sentència. Igualment, va anunciar que interposaran un recurs davant del Tribunal Constitucional alemany per impedir que Puigdemont pugui ser extradit a Espanya per presumpta malversació, per a la qual cosa tenen un termini de trenta dies.

JxCat, ERC i CUP demanen alliberar els presos La decisió de l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein de no extradir Carles Puigdemont per un presumpte delicte de rebel·lió va ser qualificada de “gran notícia” pel president de la Generalitat, Quim Torra, que, a la sortida de la presó de Lledoners, en la qual es va reunir amb els consellers cessats Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, va subratllar que “ha caigut el relat fictici de l’Estat”. Per això, va exigir la llibertat dels polítics empresonats pel procés, el tancament dels quals és “una injustícia i una indecència” per al cap de l’Executiu. En la mateixa línia, el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, va insistir que la resolució és “una ordre de llibertat per a Junqueras, Romeva i la resta de presoners i exiliats”. També l’aranesa Anna Geli, diputada de JxCat, va dir que “la justícia alemanya és justa” mentre que el seu company de files Josep Costa va assegurar que “continuarem lluitant per demostrar que no hi ha malversació”. La portaveu d’ERC, la lleidatana Marta Vilalta, es va felicitar perquè “el relat inventat d’Espanya comença a desfer-se”, alhora que el també republicà Sergi Sabrià va demanar la llibertat dels empresonats. Igualment, la diputada cupaire Natàlia Sànchez va dir que la resolució evidencia que hi ha un “procés polític” en els tribunals espanyols.

tracking